NAČNICI SU OTKRILI NOVU VRSTU KORONE, SVET JE NA NOGAMA: Ovo je jako loša vest, evo šta može da se desi
Naučnik, ilustracija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ Juan Ignacio Roncoroni

SAMO TO NE!

NAČNICI SU OTKRILI NOVU VRSTU KORONE, SVET JE NA NOGAMA: Ovo je jako loša vest, evo šta može da se desi

Genetski sastav novog virusa je 81,5 odsto u skladu sa SARS-CoV-2, a stručnjaci kažu da je to prvi put da je u Japanu pronađen patogen sličan onom odgovornom za trenutnu pandemiju

Objavljeno:

Tim japanskih naučnika otkrio je novu vrstu koronavirusa sličnu soju koji uzrokuje kovid-19, u izmetu slepih miševa koji žive u pećinama, piše RT.

Istraživači sa Univerziteta u Tokiju pronašli su patogen u fekalijama malih potkovskih šišmiša u divljini Japana pre sedam godina.

Nova istraga otkrila je da je zapanjujuće sličan SARS-CoV-2 – soju koronavirusa koji uzrokuje kovid-19.

Genetski sastav novog virusa je 81,5 odsto u skladu sa SARS-CoV-2, a stručnjaci kažu da je to prvi put da je u Japanu pronađen patogen sličan onom odgovornom za trenutnu pandemiju.

Koronavirusi koji se prenose sa životinja na ljude odgovorni su za niz bolesti, uključujući kovid-19, SARS, MERS i neke verzije prehlade. Srećom, naučnici kažu da novi virus ne inficira ljude, iako je potrebna dalja istraga.

„Smatra se da je samo mali broj koronavirusa opasan, ali nesporno je da u Japanu postoje vrste koje zaraze ljude“, objasnio je vanredni profesor Šin Murakami. „Istražićemo divlje životinje i odmah istražiti stvarno stanje. Moramo to da otkrijemo. “

Ovo nije prvi put da je pronađen koronavirus sličan SARS-CoV-2. Naučnici u lovu na bolesti u Kini pronašli su koronaviruse, koji se 95 posto genetski podudaraju sa sojem koji je prouzrokovao preko 1,2 miliona smrtnih slučajeva širom sveta, prema službenim statistikama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.