ŠOKANTNO OTKRIĆE NAUČNIKA: Pronašli su način da zaustave koronavirus, jedna stvar im je sve vreme bila ispred nosa
Koronavirus - ilustracija, Foto: Profimedia

A LJUDI?!

ŠOKANTNO OTKRIĆE NAUČNIKA: Pronašli su način da zaustave koronavirus, jedna stvar im je sve vreme bila ispred nosa

Studiju, koja je bila ograničena na životinje i još uvek nije recenzirana, procenilo je nekoliko zdravstvenih stručnjaka

Objavljeno:

Sprej za nos koji blokira apsorpciju virusa SARS-CoV-2 u potpunosti je zaštitio tvorove na kojima je testiran, rezultati su studije koju je u četvrtak objavio međunarodni tim naučnika.

Studiju, koja je bila ograničena na životinje i još uvek nije recenzirana, procenilo je nekoliko zdravstvenih stručnjaka. Ako se za ovaj "lek", koji su naučnici opisali kao netoksičan i stabilan, dokaže da deluje na ljude, mogao bi se stvoriti novi način borbe protiv pandemije, prenosi Njujork tajms.

Istraživanje su proteklih meseci sprovodili naučnici iz Medicinskog centra Univerziteta Kolumbija u Njujorku, Medicinskog centra Erasmus u Holandiji i Univerziteta Kornel u Itaki, a studiju su finansirali Nacionalni institut za zdravstvo i Medicinski centar Univerziteta Kolumbia.

- Uzbudljivo je imati nešto novo što deluje protiv koronavirusa - rekao je dr Arturo Kazadel, šef Odseka za imunologiju Džon Hopkins Blumberg škole javnog zdravlja, koji nije bio uključen u studiju.

Sprej direktno napada virus, sadrži lipopeptid, česticu holesterola povezanu s lancem aminokiselina, gradivnih blokova proteina, a ovaj lipopeptid se tačno podudara s delom aminokiselina u proteinu koronavirusa koji patogen koristi za vezivanje sa ćelijama u ljudskom respiratornom traktu.

Naučnici koriste tvorove za eksperimente sa SARS i drugim respiratornim bolestimna jer virus mogu dobiti kroz nos isto kao i ljudi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.