BALKANSKA VEZA: Islamska država regrutuje teroriste u Bosni i na Kosovu
Kujtim Fejzulaj, Foto: Printscreen/Twitter

NEMAČKI MEDIJI

BALKANSKA VEZA: Islamska država regrutuje teroriste u Bosni i na Kosovu

Fejzulai je hteo da se priključiti Islamskoj državi, ali turska policija ga je uhapsila i on je vraćen u Austriju

Objavljeno:

Nemački mediji opširno pišu o vezama bečkog atentatora Kujtima Fejzulaj sa islamiskim krugovima na Balkanu.

On je, kako se tvrdi, bio član terorističke milicije Islamske države odnosno "filijala" ID na Balkanu, prenosi Dojče vele. Nemačke bezbednosne službe potvrdile su za list Tagesšpigel da se trenutno proverava da li je Fejzulai delovao po nalogu ID.

"Fejzulaj je očigledno bio uključen u Balkan- konekšn ID", piše berlinski list.

Teroristička milicija je u utorak preuzela odgovornost za krvoproliće u Beču u kojem je Fejzulaji u ponedjeljak uveče ubio četiri osobe, a 23 ranio. "Medijska agencija" ID Amaq, naziva Fejzulaija "vojnikom kalifata". Austrijske vlasti smatraju da je objava ID na internetu "veroatno autentična".

Bečki atentator je rođen u glavnom gradu Austrije i imao je austrijsko državljanstvo - a njegova albanska porodica potiče iz Severne Makedonije. Ratno ime mu je bilo Abu Dujana al-Albani.

ID pokušava, kako piše Tagesšpiegel citirajući pritom izvore u bezbednosnim krugovima, da se rekonstruiše posle poslednjih poraza, a teroristička milicija pokušava da regrutuje pristalice u BiH i na Kosovu.

"Ta mreža seže i do Nemačke, Austrije i Švajcarske", piše list.

U švajcarskom mestu Vinterturu policija je uhapsila dva muškarca koja su, kako se sumnja, bila u kontaktu s bečkim atentatorom. Ono što je za sada poznato je da je Fejzulai 2018. u turskom pograničnom području u blizini granice sa Sirijom stupio u kontakt sa dva nemačka džihadista.

I Fejzulai je hteo da se priključiti Islamskoj državi, ali turska policija ga je uhapsila i on je vraćen u Austriju. Kasnije je zbog članstva u terorističkoj grupi osuđen na 22 meseca zatvora, a pušten je na slobodu krajem 2019., pre odsluženja kompletne kazne.

Berlinski list Tagescajtung piše o reakcijama na Balkanu na teror u Beču. Dopisnik Erih Ratfelder prenosi i reakcije iz rodnog sela porodice Fejzulaia u Severnoj Makedoniji, koje se nalazi u blizini Tetova.

"Kad smo čuli što se dogodilo, bilo nas je sramota", kažu žitelji tog sela. Oni su se, kako prenosi berlinski dnevnik, odmah distancirali od tog čina. Atentat je, kako piše Tagescajtung, izazvao zgroženost i strah među brojnim muslimanima, kojih je na Zapadnom Balkanu više od deset miliona.

Švajcarski list Noje Ciriher cajtung (NZZ) podseća da je prva generacija albanskih gastarbajtera u Austriju stigla 60-ih godina prošlog veka. Bili su to uglavnom ljudi iz ruralnih krajeva, baš kao i otac atentatora. Kasnije su stigli i drugi migranti, a krajem 90-ih i izbeglice s Kosova

Mnogi članovi albanske dijaspore, kako piše NZZ, ne shvataju zašto vlasti nisu bolje nadzirale Fejzulaia koji je iz zatvora pušten pre odsluženja kazne - iako se znalo za njegovo članstvo u ID i nameru da se priključi džihadistima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.