NAROD SE POBUNIO PROTIV NOVIH MERA: Italija odbija pooštravanje, iako je situacija zbog korone alarmantna!
Italija za vreme koronavirusa, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ MATTEO BAZZI

strašno

NAROD SE POBUNIO PROTIV NOVIH MERA: Italija odbija pooštravanje, iako je situacija zbog korone alarmantna!

Italijani se bune protiv novih mera

Objavljeno:

"Svi protiv svih, haos kovid" - ovim naslovom na prvoj strani dnevni list "Il Gironale" opisuje reagovanje na vladinu meru o podeli Italije na zone, na osnovu epidemiološke situacije.

Vladine mere stupaju na snagu večeras i predviđaju oštrija ograničenja u takozvanim "crvenim zonama", gde je rizik od širenja zaraze kovidom-19 naročito visok.

Za sada su to tri regije Lombardija, Vale D''Aosta, Kalabrija.

Na ovu odluku pobunili su se gradonačelnici, predsednici regija i političari pojedinih stranaka.

Lider stranke desnog centra "Liga" Mateo Salvini je zatražio da vlada hitno u parlamentu objasni motive i iznese podatke na osnovu kojih je Lombardija u grupi najugroženijih italijanskih regija.

Ðorđa Meloni, vođa stranke "Frateli d''Italija", optužila je vladu da anti- kovid mere donosi "odokativno".

U južnoj regiji Kalabrija juče su održane i demonstracije protiv svrstavanja Kalabrije u "crvenu zonu", a predsednik regije tvrdi da je mera bez osnova i da neopravdano diskriminiše stanovnike koji su tradicionalno žrtve predrasuda.

Predsednik regije Kampanja Vinćenco De Luka, nezadovoljan je iz drugih razloga, jer njegova regija nije u grupi najugroženijih, to jest nije svrstana u “crvenu zonom”.

Premijer Ðuzepe Konte kasno sinoć je razgovarao sa čelnicima stranaka levog centra koje čine vladu i nakon toga je izjavio da “vlada ostaje pri svojim odlukama koje su donesene na osnovu naučnih podataka o epidemiološkoj situaciji te da od regija očekuje da ih sprovode strogo i tarnsparentno”.

Predsednik Visokog instituta za zdravstvo Silvio Brusafero je u obrazloženju pooštravanja mera, koje prenosi agencija Ansa, rekao da je Italija sada u prelaznoj fazi kada se zaraza koronavirusom brzo širi i da je neophodno primeniti mere koje će zaustaviti širenje kovida-19.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.