JEZIV SNIMAK IZ ITALIJE: Kolone vozila HITNE POMOĆI čekaju u redu na PRIJEM U BOLNICE (VIDEO)
Italija, Foto: EPA/Angelo Carconi

strašno

JEZIV SNIMAK IZ ITALIJE: Kolone vozila HITNE POMOĆI čekaju u redu na PRIJEM U BOLNICE (VIDEO)

Predsednik Visokog institua za Zdravlje Silvio Brusafero tako objašnjava sanitarnu krizu u Italiji

Objavljeno:

Kolone vozila hitne pomoći čekaju u redu ispred nekih bolnica širom Apeninskog poluostrva, u njima oboleli od virusa korona, a bolesnici oboleli od drugih bolesti zaboravljeni, oni su kolateralna šteta, "reprogramirane su aktivnosti da bi se dao prioritet u klinikama za pacijente Kovida, tako se odlaže smeštaj za druge patologije".

Predsednik Visokog institua za Zdravlje Silvio Brusafero tako objašnjava sanitarnu krizu u Italiji, odugovlačenje, jer nema mogućnosti za smeštaj u mnogim regionima i onih pacijenata sa obolenjima od tumora, preko milion onkoloških skrininga je odloženo.

Kada je reč o srčanim bolesnicima gde je reč o brzini reagovanja i smeštaja, u protivnom biva kasno, takvih ne dobije pomoć između 40 i 50 procenata, 2.500.000 očnih pregleda je odloženo i oko 300.000 intervencija.

Da tragedija italijanskog zdravstva bude još potpunija svedoče mnogi slučajevi gde je pacijent uspevao da ostvari posle dugog čekanja mogućnost da bude smešten u bolnicu, na ulasku nije bio pozitivan na korona virus ali u čekaonici gde su bili izmešani i bolesni od Kovida bivaju zaraženi.

I to je italijanska realnost zdravstva u krizi, zdravstva u koje godinama nije mnogo ulagano, u mnogim salama hitne pomoći gde su pacijenti izmešani dok se ne identifikuje korona virus, događa se neretko i to, a onda biva kasno za one koji su ušli negativni - tako postaju kolateralna šteta Kovida.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.