Amerika se zvanično povukla iz Pariskog sporazuma: SVET JE U ŠOKU!
Administracija američkog predsednika Donalda Trampa dostavila je UN formalno obaveštenje o povlačenju SAD iz sporazuma 4. novembra 2019. godine, koje je danas stupilo na snagu., Foto: Printscreen/Yputube

dostavljeno

Amerika se zvanično povukla iz Pariskog sporazuma: SVET JE U ŠOKU!

Rezultati predsedničkih izbora pokazaće koliko dugo će takva odluka ostati na snazi. Kandidat Demokratske stranke Džo Bajden je obećao da će se SAD ponovo priključiti sporazumu, ukoliko on dođe na vlast

Objavljeno:

SAD su se danas zvanično povukle iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, prenosi agencija Rojters.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa dostavila je UN formalno obaveštenje o povlačenju SAD iz sporazuma 4. novembra 2019. godine, koje je danas stupilo na snagu.

Rezultati predsedničkih izbora pokazaće koliko dugo će takva odluka ostati na snazi. Kandidat Demokratske stranke Džo Bajden je obećao da će se SAD ponovo priključiti sporazumu, ukoliko on dođe na vlast.

Izvršna sekretarka Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama Patricia Espinoza rekla je da će povlačenje SAD iz sporazuma ostaviti prazninu u globalnim naporima da se postignu ciljevi Pariske konvencije.

Ona je istakla da će UN biti spremne da pruže podršku SAD u bilo kom pokušaju sa ciljem da se pridruže Pariskom sporazumu.

SAD i dalje ostaju potpisnice Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama.

Tramp je prvi put najavio da namerava da SAD povuče iz Pariskog sporazuma juna 2017. godine, tvrdeći da ostvaruje negativan uticaj na američku ekonomiju.

SAD su jedina zemlja koja se povukla iz sporazuma koji je 2015. godine potpisalo 197 država.

Eksperti tvrde da će borba sa ciljem smanjenja globalnog zagrevanja biti mnogo teža bez finansijske i diplomatske moći SAD.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.