IZBORNI PROCES JE VELIKA PREVARA, OSPORIĆU GA PRED VRHOVNIM SUDOM, NEĆU STATI: Donald Tramp šokirao SAD!
Donald Tramp, Foto: EPA-EFE/ TASOS KATOPODIS / POOL

neće stati

IZBORNI PROCES JE VELIKA PREVARA, OSPORIĆU GA PRED VRHOVNIM SUDOM, NEĆU STATI: Donald Tramp šokirao SAD!

Tramp najavio da će tražiti od Vrhovnog suda da odlučuje o izborima

Objavljeno:

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je jutros da je izborni proces velika prevara i da će ga osporiti pred Vrhovnim sudom.

Tramp je pred pristalicama u Beloj kući rekao da će od Vrhovnog suda SAD tražiti da spreči nastavak glasanja na predsedničkim izborima.

"Želimo da zakon bude korišćen na ispravan način i zato ćemo ići pred Vrhovni sud, želimo da svako glasanje prestane, ne želimo da pronadju neke listiće u četiri sata ujutru i da ih dodaju. To je veoma tužan trenutak i mi ćemo pobediti, a što se mene tiče, već smo pobedili", kazao je Tramp.

On je naveo da je pobedio u svim ključnim državama i da se njegov izborni štab "sprema za veliko slavlje".

"Pobedjivali smo svuda, a onda je odjednom sve zaustavljeno. Ovo je velika prevara naše nacije, sramota za našu zemlju, spremali smo se da dobijemo ove izbore i iskreno, dobili smo izbore. Naš cilj je da sada osiguramo integritet za dobro ove nacije", kazao je Tramp.

On je naveo da je "jasno da je dobio" Džordžiju i Severnu Karolinu, ali i druge ključne države.

"Najvažnije je da smo dobili Pensilvaniju, tamo imamo 690.000 glasova više, dobijamo Mičigen", kazao je Tramp.

Prema podacima Asošiejted presa, pobednik za sada nije poznat ni u jednoj od te četiri države koje je Tramp naveo.

Ta agencija je do sada proglasila pobednika u 42 od 50 saveznih država i u Distriktu Kolumbija.

Tramp i njegov rival, kandidat demokrata Džozef Bajden vode neizvesnu trku u preostalim ključnim saveznim državama, Džordžiji, Severnoj Karolini, Pensilvaniji, Mičigenu i Viskonsinu.

Stotine hiljada glasačkih listića još nije prebrojano, zbog čega nije poznat ishod izbora u tih pet država od kojih Tramp mora da osvoji najmanje četiri ako želi da ostane u Beloj kući.

Takodje, neke države će primati glasačke listiće putem pošte i narednih dana, što je Tramp i ranije kritikovao. Severna Karolina je odlučila da će biti važeći svaki glas koji stigne do 12. novembra, pod uslovom da je poslat najkasnije 3. novembra, dok u Pensilvaniji taj rok ističe tri dana posle izbora.

Glasači se nisu opredeljivali direktno za Trampa (74) ili Bajdena (77), već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji u decembru formalno biraju predsednika (elektorski koledž). Pošto je taj čin formalnost, pobednik se zna odmah posle izbora.

Kandidat koji pobedi u jednoj saveznoj državi "dobija" sve njene elektore, osim u Mejnu i Nebraski. Elektore Mejna i Nebraske kandidati mogu da podele, zavisno od rezultata na nivou izbornih jedinica tih država.

Tramp je do sada "osvojio" 213 elektora, a Bajden 238.

Za pobedu na izborima potrebno je da kandidat osvoji 270 od 538 elektora.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.