RUSKIM OBAVEŠTAJCIMA BIĆE DOZVOLJENO DA UZIMAJU STRANO DRŽAVLJNSTVO: Uz to biće moguća još 1 stvar!
Rusija, ilustracija, Foto: AP

NOVINE

RUSKIM OBAVEŠTAJCIMA BIĆE DOZVOLJENO DA UZIMAJU STRANO DRŽAVLJNSTVO: Uz to biće moguća još 1 stvar!

Do sada je zaposlenima u tim agencijama, poput vojnog osoblja, saveznih državnih službenika i drugih visokih zvaničnika, bilo zabranjeno posedovanje ovih dokumenata

Objavljeno:

Ruska Državna duma pokrenula je ukidanje pravila koja su sprečavala mnoge službenike obaveštajne i bezbednosne službe zemlje da imaju dozvole boravka, pa čak i državljanstvo drugih zemalja kao deo svoje službe.

Do sada je zaposlenima u tim agencijama, poput vojnog osoblja, saveznih državnih službenika i drugih visokih zvaničnika, bilo zabranjeno posedovanje ovih dokumenata, a to što su strani državljanin ili državljanin predstavljalo je zvanični osnov za otkaz.

Međutim, novi zakon koji je ranije ove godine predstavio predsednik Vladimir Putin omogućio bi agentima FSB-a i SVR-a, ruskih domaćih i prekomorskih obaveštajnih službi, da prihvate pravo na život i rad u inostranstvu ako to zahtevaju „zadaci operativnih i obaveštajnih aktivnosti. ” Izuzeće bi značilo da će aktivnim agentima biti formalno dozvoljeno da postanu građani i stalno nastanjeni u inostranstvu.

Ruska pravila oko veza sa inostranim zemljama u istoriji su bila među najrestriktivnijim za diplomate i obaveštajne agencije bilo gde u svetu. Najavljeno je da je zaposlenima zabranjeno čak i da uspostavljaju romantične veze sa strancima.

Za obične Ruse od 2014. godine postoji zahtev da se Direkcija za migracije Ministarstva unutrašnjih poslova obavesti o svim dvojnim državljanstvima i stranim dozvolama boravka. Vest će verovatno izazvati uzbunu na Zapadu, gde se široko izveštava o sumnjama u velike ruske špijunske operacije. 2018. godine britanska štampa tvrdila je da bi u Britaniji moglo biti „čak 75.000 ruskih špijuna“, što predstavlja polovinu tamošnje emigracije. Tvrdnje su izazvale podsmeh na mreži. Kremlj nije odgovorio na zahteve da obrazloži sve to.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/rt.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.