SRBIJA JE ČEKALA ODGOVOR NA KLJUČNO PITANJE: Šta će se desiti sa PARAMA ako pobedi Bajden?
Kac je rekao da je činjenica da demokratski kandidat Džozef Bajden i aktuelni republikanski predsednik Donald Tramp imaju drugačiji pristup kada je u pitanju spoljna, ali i unutrašnja politika, Foto: EPA

NE ODUSTAJU

SRBIJA JE ČEKALA ODGOVOR NA KLJUČNO PITANJE: Šta će se desiti sa PARAMA ako pobedi Bajden?

Kac je rekao da je činjenica da demokratski kandidat Džozef Bajden i aktuelni republikanski predsednik Donald Tramp imaju drugačiji pristup kada je u pitanju spoljna, ali i unutrašnja politika

Objavljeno:

Džonatan Kac iz Nemačkog Maršalovog fonda izjavio je da bez obzira na to ko bude sledeći predsednik, SAD neće odustajati od posvećenosti ulaganju u ekonomije širom sveta, kao i na Balkanu.

''Nadam se da će i sledeća administracija nastaviti sa investicijama, pa i u regionu kao što je Balkan, gde je takva američka ekonomska podrška dovela da stvaranja novih radnih mesta, napretka ekonomije i ubeđivanja ljudi da ostanu u svojim zemljama'', rekao je Kac u onlajn programu praćenja izborne noći za predsednika SAD.

Kac je rekao da je činjenica da demokratski kandidat Džozef Bajden i aktuelni republikanski predsednik Donald Tramp imaju drugačiji pristup kada je u pitanju spoljna, ali i unutrašnja politika.

Kac smatra da je Tramp imao izražen pristup ''Amerike na prvom mestu'', što je između ostalog, pokazao kada je doveo u pitanje članstvo SAD u NATO, kada je tražio od drrzava članica da povećaju svoja budžetska izdvajanja za troškove odbrane.

Tramp je, takođe, uspeo da se približi ruskom predsedniku Vladimiru Trampu i negovao je lični pristup približavanja, kako smatra Kac, ''autokratama, a ne demokratama'', podsećajući na Trampove kontakte sa mađarskim predsednikom Viktorom Orbanom i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Založio se i za rešavanje problema na zapadnom Balkanu, konkretno na KiM, podsetio je Kac.

S druge strane, kako navodi Kac, Bajden će se pre svega kocentrisati na tranatlantska pitanja i na pitanja unapređenja demokratije, među kojima je i borba protiv korupcije.

To je kontrast u odnosu na Trampa, koji, kako smatra Kac, nije pokazao posebno interesovanje za ta pitanja, ali je ipak za vreme svog mandata imao akcije u cilju unapređenja civilnog društva.

Na pitanje voditelja emisije da li su opravdana strahovanja, posebno u Srbiji, da bi u slučaju da Bajden pobedi na izborima moglo doći do poništavanja nedavno postignutog sporazuma Beograda i Prištine u Vašingtonu i eventualnog nestanka Američke finansijske korporacije (DFC), Kac je rekao da ne očekuje da će Bajden poništavati bilo kakve sporazume koji su u interesu SAD.

''Tramp je bio neverovatno brz u postizanju raznih međunarodnoih sporazuma, ali mislim da Bajden, ako proceni da su u pitanju stvari pozitivne za interese SAD, od toga neće odustati, neće odustati od nekog sporazuma samo zbog toga što je postignut u prethodnoj administraciji'', kazao je Kac.

Kac je istakao da je DFC prilika za SAD da se uključe u ekonomske projekte i da misli da će svaka naredna administracija nastaviti da se zalaže za takve stvari.

Govoreći o ishodu izbora, Kac je rekao da rano glasanje 100 miliona Amerikanaca čini države kao što su Teksas, Džordžija i Severna Karolina bitnim za konačan rezultat.

Kac ocenjuje da je Bajden svakako favorit, ali da je još uvek suviše rano za davanje bilo kakvih prognoza, naglasivši da su u pitanju jedni od najneizvesnijih izbora u istoriji SAD.

Višečasvno onlajn praćenje izborne noći organizovao je Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative, u saradnji sa ambasadom SAD u Srbiji i Balkanskim fondom za demokratiju, a uz medijsko partnerstvo agencije Tanjug.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.