MISLILI SMO DA ŽIVIMO U NAJBEZBEDNIJEM GRADU, A ONDA SAM ČUO OVO! Srbin iz Beča otkrio jezive detalje napada!
Slika sa lica mesta, Foto: Facebook PRintscreen

da se naježiš

MISLILI SMO DA ŽIVIMO U NAJBEZBEDNIJEM GRADU, A ONDA SAM ČUO OVO! Srbin iz Beča otkrio jezive detalje napada!

U sinoćnjem napadu u centru Beča ubijene su četiri osobe, dok je 17 ranjeno

Objavljeno:

- Mi u Beču živimo u zaista realnom uverenju da se nalazimo u najbezbednijem gradu na svetu. Što Beč zaista i jeste bio. Do sinoć - ispričao je Mikan Stojanović, Srbin iz austrijske prestonice u kojoj se sinoć desio krvavi teroristički napad, za "Blic".

U sinoćnjem napadu u centru Beča ubijene su četiri osobe, dok je 17 ranjeno. Policija je likvidirala jednog od terorista, dok se za još najmanje jednim traga. Stojanović je za "Blic" podelio svoje iskustvo stravične noći.

- Sve je počelo tačno u 20 sati. Prvi hici su ispaljeni na policajca koji je obezbeđivao Sinagogu u tzv. Jevrejskom kvartu. Taj deo je poznat pod nazivom Bermudski trougao i popularno je sastajalište mladih, studenata. Prepun je kafića i restorana. Sinoć je bilo izuzetno toplo veče i poslednje slobodno veče za izlazak jer počinje policijski čas. Mnogi su hteli to da iskoriste, pa je bila gužva. Lično sam se u tom trenutku nalazio u stanu, ali je moj sin bio u gradu - priča Stojanović.

Pucnji su, objašnjava, bili veliki šok za Bečlije, koje nisu navikle na napade i krvoprolića.

- Potpuno neočekivano, zapraštalo je poput prasaka koji se u ovom gradu događaju samo u noći dočeka Nove godine. Društvene mreže su u roku od nekoliko minuta već imale snimke s lica mesta uživo. Tako da smo, slobodno se može reći, prenos pra tili "live" - rekao je Stojanović.

Priznanje odaje bečkoj policiji, koja je brzo reagovala, uprkos šoku koji je napad izazvao.

- Policajac koji je čuvao sinagogu je bio mrtav. Tek nekih pet sati od početka policija je potvrdila da je više povređenih. U prvih 2,5 sata ni policiji nije bilo jasno da li se radi o teroru ili psihopatskom ataku. Oko 22:30 je zvanično potvrđeno da je teroristički napad. Deca je danas trebalo da krenu u školu posle jesenjeg raspusta. To je odloženo i rano jutros vlasti su zamolile roditelje da deca ostanu danas u kućama jer se još traga za jednom od tri osobe, terorista koji su uspeli da pobegnu i da se sklone - rekao je Stojanović.

Dodaje da je u toku noći pronađen jedan stan u kome je pronađeno oružje, eksploziv i municija. U toku dana notkrivena je još jedna zgrada u kojoj je nađeno oružje. Ona je obezbeđena, a stanari evakuisani.

Od jutros su ulice potpuno puste, priča Stojanović. Kada će ponovo biti bezbedne, i dalje se ne zna.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.