ŠPANIJA NAŠLA NAJORIGINALNIJI NAČIN ZA SUZBIJANJE KORONE! Evo o čemu je reč, šok potpuni!
Španija, Foto: EPA-EFE/ATIENZA

ŠPANIJA NAŠLA NAČIN

ŠPANIJA NAŠLA NAJORIGINALNIJI NAČIN ZA SUZBIJANJE KORONE! Evo o čemu je reč, šok potpuni!

U metrou i javnom prevozu da se ćuti kako bi se sprečilo širenje koronavirusa

Objavljeno:

Naučnici zaposleni u Španskom nacionalnom istraživačkom savetu (CSIC) preporučuju da se u metrou i javnom prevozu ćuti kako bi se sprečilo širenje koronavirusa.

Oni su to mišljenje obrazložili time da podaci ukazuju da će se tom merom dosta smanjiti rizik od zaraze, prenosi španska Avangardija.

Već mesecima stručnjaci iz oblasti epidemiologije i aerosola širom sveta zahtevaju uvođenje oštrijih mera kako bi se sprečilo širenje virusa putem vazduha, a pored držanaj distance, higijene i nošenja zaštitnih maski, preporučuje se i provetravanje kao jedna od ključnih mera u sprečavanju širenja virusa.

Istraživačica CSIC-a Marija Krus Mungiljon istakla je važnost provetravanja, ali i rekla da je potrebno da se poštuje još jedna mera – ćutanje u javnom prevozu.

- Bilo bi idealno kada bi metro inicirao "stalnu tišinu". Chutanje i dobra odgovarajuća maska smanjuju rizik. Ukoliko pričam telefonom ili pričam glasno jer je bučno u metrou, emituje se 50 puta više aerosola - rekla je Krus Mungiljonova.

Ona je obrazložila da je ova mera veoma važna, jer u metrou ne postoji ventilacija i da ako neko ima virus a vozi se metroom važno je da vazduh bude što manje zagađen.

Takođe, ističe se i da bi ta mera trebalo da se odnosi i na druge vrste javnog prevoza.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.