CRNI REKORDI PADAJU, EVROPA U KARANTINU!Ove zemlje su se potpuno zatvorile a evo gde je sve na SNAZI POLICIJSKI ČAS
Foto: EPA/Angelo Carconi

imaju svoje metode

CRNI REKORDI PADAJU, EVROPA U KARANTINU!Ove zemlje su se potpuno zatvorile a evo gde je sve na SNAZI POLICIJSKI ČAS

Kako se zemlje u Evropi bore sa drugim talasom čiji pik skače iz dana u dan?!

Objavljeno:

Nakon što je Evropa u četvrtak premašila prag od 10 miliona slučajeva koronavirusa, zabeleživši pri tom i najveću učestalost slučajeva Kovida-19 od početka pandemije pošto je sedam dana unazad prijavljeno 1,5 miliona obolelih, mnoge zemlje "starog kontinenta" su odlučile da se zatvore.

Većina je uvela oštre mere na mesec dana, neke i duže, dok su druge uvele policijski čas. Evo koje su mere uvele evropske zemlje:

NEMAČKA

Karantin u Nemačkoj počinje u ponedeljak i trajaće mesec dana. Cilj je da se do Božića smanji broj novih infekcija, a da pritom privreda funkcioniše, a škole i vrtići ostanu otvoreni, kako je preneo “Dojče vele”.

foto: EPA/Filip Singer

Zajednički boravak na javnim mestima biće dozvoljen samo članovima jednog domaćinstva ili zajedno sa još jednim domaćinstvom i to najviše deset osoba. Kršenja ovih mera biće sankcionisano.

Svi događaji koji služe zabavi ili razonodi biće zabranjeni. Pozorišta, opere, koncertne dvorane i bioskopi biće zatvoreni do kraja meseca, kao i barovi, restorani, fitnes studiji i sve vrste javnih bazena, kozmetički saloni, saloni za masažu, saloni za tetoviranje i sve što se tiče nege tela.

Zabranjen je i grupni amaterski sport, sve osim individualnog sporta. Profesionalna sportska takmičenja će se održavati bez publike. Zabranjeno je noćenje u hotelima, motelima, pansionima ili privatnim apartmanima - osim ako se radi o nepohodnim putovanjima.

Ostaju otvorene škole, vrtići, menze, hramovi, frizerski saloni, zanatske radnje i prodavnice, s tim što je dozvoljeno da bude jedan kupac na 10 kvadrata. Neophodni medicinski tretmani, kao što je fizioterapija, takođe će i dalje biti mogući. Dostava hrane i pića, uključujući barove i restorane, je moguća.

Takođe je rečeno da će posete staračkim domovina biti i dalje dozvoljene, naravno, pod važećim merama predostrožnosti, navodi DW.

AUSTRIJA

I Austrija ulazi u karantin na mesec dana. Zatvaraju se škole i kafići, uvodi se policijski čas. Karantin počinje u utorak i trajaće do kraja novembra.

foto: EPA/Christian Bruna

Zatvaraju se škole, fakulteti, ugostiteljski objekti, dok će vrtići ostati otvoreni.

Austrija uvodi i policijski čas, koji će trajati od 20 časova do šest ujutru.

FRANCUSKA

Prema novim merama, Francuska je u petak ušla u karantin na nacionalnom nivou, koji će trajati do 1. decembra. Niko neće moći da uđe u Francusku iz zemalja koje nisu članice EU, osim u slučaju posebnih okolnosti, a granice između Francuske i drugih evropskih država ostaće otvorene.

Građani mogu da izlaze iz svojih domova samo radi kupovine hrane, odlaska na posao ili iz zdravstvenih i hitnih porodičnih razloga. Vežbanje na otvorenom dozvoljeno je sat vremena dnevno.

foto: EPA/Yoan Valat

Čak i deca starija od šest godina moraju da nose zaštitne maske tokom nastave. Rad od kuće je obavezan cele nedelje, osim kada je to tehnički nemoguće. Škole će, za razliku od prethodnog karantina na proleće, ostati otvorene, ali će univerziteti biti zatvoreni.

Svako ko izlazi iz kuće moraće da ima sa sobom dokument kojim se opravdava njegov izlazak, a provere će vršiti policija. Kafići i restorani su od petka zatvoreni, kao i prodavnice, osim servisa za popravku automobila, supermarketa, perionica, optičarskih i farmaceutskih radnji.

Javne službe i dalje će funkcionisati, a ostaće otvoreni i verski objekti, ali su proslave, poput venčanja, ograničene na male grupe. Hoteli će biti otvoreni, ali će njihov kapacitet biti ograničen na putovanja iz profesionalnih razloga.

BELGIJA

Belgijske vlasti su u petak donele su odluku o zatvaranju zemlje zbog katastrofalne epidemiološke situacije, a po ugledu na Francusku karantin će trajati od 1. novembra najmanje mesec dana.

Od 1. novembra u Belgiji se zatvaraju sve prodavnice koje nisu od životnog značaja, zabranjuju se kućne posete kao i svi izlasci iz domova sem u slučaju kupovine, kranje nužde ili obaveznog posla.

foto: EPA/Stephanie Lecocq

Zatvaraju se i spoljne granice Belgije za sva putovanja sem za ona koja spadaju u neophodna, a najavljuju se i pojačane policijske provere.

U zemlji su tokom oktobra već zatvoreni svi barovi i kafići, maske su obavezne svuda na javnom prostoru, a na snazi je i policijski čas od 22 sata do 6 časova ujutru. Zabranjeno je okupljanje više od četiri osobe, a zatvoreni su svi sportski i kulturni objekti.

Belgija u poslednje dve nedelje beleži najveći broj zaraženih na 100 hiljada stanovnika u Evropi i drugu najvišu stopu smrtnosti u svetu.

ŠPANIJA

Španski parlament izglasao je u četvrtak da se vanredno stanje u zemlji produži za još šest meseci, do 9. maja.

Španija je jedno od najvećih žarišta korona virusa u Evropi, sa više od 1,26 miliona zaraženih od početka pandemije i skoro 36.000 smrtnih slučajeva.

Katalonija je najavila 15-dnevnu zabranu ulaska i izlaska sa svoje teritorije, što je najnovije u nizu ograničenja koja su španski regioni preduzeli da bi pokušali da obuzdaju širenje virusa.

foto: EPA/Fernando Villar

Nove mere uključuju zatvaranje bioskopa i pozorišta i produženje zatvaranja barova i restorana. Tokom vikenda stanovnicima Katalonije neće biti samo zabranjeno da napuste svoj region, već i svoje opštine. Nove mere stupile su na snagu u petak.

U gradovima širom Španije u subotu su ponovo održani protesti zbog uvodjenja novih restrikcija kako bi se zaustavio porast broja novoobolelih.

VELIKA BRITANIJA

Britanski premijer Boris Džonson objavio je u subotu nove mere. Karantin će početi u četvrtak, 5. novembra, i trajaće do 2. decembra.

U Velikoj Britaniji je broj zaraženih korona virusom premašio milion.

Kako piše “Dejli mejl”, biće zatvorene sve nepotrebne radnje, firme i centri za zabavu. Građevina i proizvodne jedinice, kao i škole i univerziteti, ostaće otvoreni. Ljudi koji ne mogu da rade od kuće treba da se kreću samo do posla i nazad.

foto: EPA/Ashley Crowden

Građani moraju ostati u svojim kućama osim iz specifičnih potreba, poput odlaska u školu, bolnicu ili prodavnicu. Takođe mogu izaći zbog rekreacije, u pratnji najviše jedne osobe iz istog domaćinstva (takozvano pravilo jedan plus jedan).

Nema više okupljanja po kućama i parkovima, zatvoreni su i sportski klubovi. Deca mogu da idu između dve kuće ukoliko su im roditelji rastavljeni. Igrališta i parkovi će ostati otvoreni.

Zatvoreni su barovi, pabovi i restorani, osim za isporuke po narudžbi, a neće raditi ni kozmetički ni frizerski saloni.

Građani se savetuju da ne putuju ako nije neophodno, na primer zbog posla. Oni koje je karantin zatekao u inostranstvu moći će se vratiti u zemlju jer će aerodromi i železnica ostati otvoreni. Crkve će takođe biti otvorene, dok su sahrane ograničene samo na članove porodice. Premijer liga će se nastaviti uprkos restrikcijama, kako je najavio Džonson.

GRČKA

I Grčka se zatvara od danas a prema novim, strogim pravilima, u stanove i kuće mogu da ulaze samo vlasnici, ali ne i ostali članovi njihovih porodica.

foto: EPA/Nikos Arvanitidis

Iako u Grčkoj ima mnogo manje slučajeva korona virusa nego druge evropske zemlje, broj slučajeva drastično raste od početka oktobra.

Vlasti zemlje odlučile su u subotu da produže policijski čas, zatvore restorane i barove u najnaseljenijim delovima zemlje na mesec dana kako bi obuzdala ponovni rast slučajeva kovid-19. Od početka pandemije prijavljen je 39.251 slučaj zaraze od kojih je više od 4.000 u vezi sa dolaskom iz inostranstva.

Dosad je preminulo ukupno 626 osoba.

Nove mere će stupiti na snagu 3. novembra i trajaće mesec dana. Od petka je uveden karantin u tri regiona, u pitanju su Solun i gradovi Larisa i Rodopi sa okolinom. U njima će važiti četvrti nivo uzbune koji podrazumeva zabranu okupljanja, te odlazak u druge regione i izlazak iz njih.

HRVATSKA

Hrvatski Nacionalni štab civilne zaštite je u četvrtak doneo tri nove odluke koje se odnose na produženje postojećih mera, uključujući privremenu zabranu prelaska granica, kao i na uvođenje novih mera u Brodsko-posavskoj županiji, saopštilo je Ministarstvo unutarašnjih poslova.

foto: EPA/Antonio Bat

Produženo je trajanje odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza Hrvatske do 19. novembra. Trajanje postojećih epidemioloških mera u Zagrebu produženo je do 30. novembra.

Što se tiče Brodsko-posavske županije, uvedene su mere koje će biti na snazi od 2. do 30. bovembra.

Na svim društvenim i javnim okupljanjima obavezno je pridržavanje svih propisanih epidemioloških mera, a ako se održavaju u zatvorenom prostoru obavezno je nošenje maski. Organizatori svih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovorni su za sprovodenje mera i dužni su da vrše pojačani nadzor.

Zabranjuju se i posete korisnicima domova za starije i nemoćne, kao i korisnicima drugih ustanova socijalne zaštite, koje pružaju uslugu smeštaja.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je u petak rekao da “nema šanse” da uvede policijski čas.

BELORUSIJA

Belorusija je od ponoći zatvorila granice za strane državljane radi suzbijanja epidemije korona virusa.

foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

"Od 1. novembra Republika Belorusija suspenduje ulazak u zemlju za strane državljane i osobe bez državljanstva na graničnim prelazima u drumskom, železničkom i vodenom saobraćaju, u cilju sprečavanja širenja infekcije izazvane Kovidom 19, navodi se u saopštenju državne komisije.

Restrikcije se ne odnose na ruske državljane koji tranzitiraju preko Belorusije na putu ka Rusiji.

U Belorusiji su juče registrovana 983 nova slučaja korona virusa, čime se ukupan broj zaraženih popeo na 98.500.

MONAKO

Kneževina je donela nove restriktivne mere, među kojima je i policijski čas koji stupa na snagu danas u ponoć.

Policijski čas biće na snazi od osam uveče do šest ujutru i trajaće najmanje mesec dana. Princ Albert je rekao da se Monako nije odlučio za karantin, jer broj zaraženih i hospitalizovanih u Monaku nije dramatičan kao u okruženju, ali da trenutna situacija zahteva ponovno uvođenje mera radi borbe protiv epidemije.

foto: EPA/Facundo Arrizabalaga

Prodavnice i firme će ostati otvorene, a ohrabruje se rad od kuće u privatnom i javnom sektoru. Škole i univerziteti takođe ostaju otvoreni uz poštovanje mera fizičke distance.

Nove mere donete su pošto je u kneževini prijavljeno 10 novih slučajeva korona virusa.

ITALIJA

Italija je dostigla novi dnevni rekord u broju zaraženih, skoro 32.000, 297 osoba je preminulo a hospitalizovano je ukupno 18.000. U odeljenjima intenzivne nege leči se trenutno 1.843 pacijenta.

Ministar zdravlja Roberto Speranca rekao je da se zaraza zastrašujuće brzo širi, dok je Visoki institut za zdravstvo ranije naveo da je u 11 od 20 italijanskih regiona situacija je visoko rizična.

Institut je pozvao vladu da hitno razmotri mogućnosti daljeg pooštravanja mera zaštite od širenja korona virusa "jer se zaraža širi velikom brzinom, u nekim bolnicama popunjenost kreveta dostigla je 40 odsto, što se smatra kritičnom granicom".

foto: EPA/Angelo Carconi

Premijer Đuzepe Konte je ostao pri odluci da ne uvede karantin na celoj nacionalnoj teritoriji. Umesto toga, vlada insistira da predsednici regiona u kojim je situacija najteža pooštravaju lokalne mere.

To su na prvom mestu Lombardija, gde je u poslednja 24 sata devet hiljada novih slučajeva zaraze, i Kampanja u kojoj je otkriveno skoro 4.000 novoobolelih u poslednja 24 sata.

U Firenci je u subotu održan protest protiv novih vladinih mera ograničenja, koji je prerastao u sukobe policije i demonstranata.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.