UŽAS, STIGLI DO IVICE ZDRAVSTVENOG KOLAPSA: Sistem će da PUKNE U ROKU OD 10 DANA!
Korona zdravstvo, Foto: IZVOR: TANJUG/AP/BERNAT ARMANGUE

korona apel!

UŽAS, STIGLI DO IVICE ZDRAVSTVENOG KOLAPSA: Sistem će da PUKNE U ROKU OD 10 DANA!

Belgija na ivici zdravstvenog kolapsa

Objavljeno:

Belgija bi zbog ogromnog rasta broja zaraženih korona virusom, kao i hospitalizovanih, mogla da zatraži međunarodnu pomoć, upozorio je epidemiolog Pjer Van Dam.

U belgijskim bolnicama u ovom trenutku hospitalizovano je 6.000 pacijenata inficiranih Kovid19, a broj hospitalizacija se udvostručuje svakih osam dana.

Samo u sredu 28. oktobra hospitalizovane su 743 osobe, dok broj novoinficiranih za 24 sata premašuje 18 hiljada.

"Porast zaraze korona virusom i hospitalizacija nadmašio je vladine pokušaje da ih zauzda, a zdravstvena zaštita u zemlji bi mogla da pukne u roku od deset dana", upozorio je Van Dam.

Profesor medicine na Univezitetu u Antverpenu, Van Dam, dodaje da će Belgija morati da rasporedi vojsku i pozove međunarodnu pomoć jer pandemija korona virusa nastavlja da gura nacionalni zdravstveni sistem preko ivice kolapsa.

Savezni ministar zdravlja Frank Vanderbruk poručuje da će stroge mere zatvaranja zemlje morati da ostanu na snazi duže od mesec dana.

"Mere koje su trenutno na snazi moraće da traju najmanje osam nedelja. U ovome ćemo biti dugo, u pitanju je maraton i biće teško", zaključio je Vanderbruk.

Belgija se sa 1.497 zaraženih nalazi na vrhu liste zemlja EU po broju inficiranih na 100 hiljada stanovnika.

Od početka pandemije u zemlji je urađeno 4,7 miliona testova, a pozitivne rezulate na Kovid19 dobio je svaki četvrti testirani.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.