OTKRIVEN PLAN KINE ZA 2035. GODINU: Putin i Tramp će ovo TEŠKO DA PODNESU!
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

KOMUNIZAM

OTKRIVEN PLAN KINE ZA 2035. GODINU: Putin i Tramp će ovo TEŠKO DA PODNESU!

Sve što su je dogovoreno na plenumu oblikovaće politike cele države od 1,3 milijarde ljudi

Objavljeno:

Pandemija koronavirusa ostavila je vlade širom sveta u rasulu i otežala njihovo planiranje čak i nedeljama unapred. Međutim, u Pekingu su se ove nedelje kineski lideri sastali kako bi utvrdili politike tokom većeg dela naredne decenije!

U nizu sastanaka iza zatvorenih vrata u kineskom glavnom gradu, najviši zvaničnici Komunističke partije Kine (KPK) izneli su petogodišnji plan zemlje i čak izradili viziju za 2035. godinu - dugoročni predlog za godinu koju je aktuelni predsednik Si Điping odredio kao krajnji rok da Kina ostvari socijalističku modernaziju.

Sve što su se dogovorili na plenumu oblikovaće politike cele države od 1,3 milijarde ljudi, koje će na svim nivoima sprovoditi birokrate Komunističke partije i preduzeća pod državnom kontrolom.

Iako se svi detalji ovog petogodišnjeg plana možda neće otkriti sve do naredne godine, ključni ciljevi koji su predstavljeni u državnim medijima uključuju rast BDP-a po svaku cenu, smanjenje emisije ugljen-dioksida i postizanje samodovoljnosti u tehnologiji i nauci, usled sve većeg pritiska Sjedinjenih Američkih Država.

Ova vrsta dugoročnog planiranja u suprotnosti je sa prevrtljivom prirodom demokraije, gde su planovi i obećanja koja predstavlja jedna vlada ranjivi da budu poništeni od strane druge. Najbolji primer je Donald Tramp koji je po preuzimanju funkcije odustao od velikog broja trgovinskih sporazuma, povukao SAD iz Pariškog klimatskog sporazuma i krenuo u demontiranje iranskog nuklearnog soprazuma, te je u osnovi preokrenuo svu dugoročnu politiku uspostavljenu od strane Obamine administracije u prethodnih nekoliko godina.

S druge strane, ''Kina je zemlja koja drži do svoje reči'', istakla je državna novinska agencija ''Xinhua'' u četvrtak. ''Kada se petogodišnji plan finalizuje, država će - od centralne vlade do lokalnih vlada - obezbediti njegovu primenu''.

Naravno, razlog zbog kojeg Kina može da pravi tako velike planove i sprovodi ih jeste taj što njom vlada autoritarni sisem u kom nema nikakvog političkog neslaganja, čime se liderima omogućava politička stabilnost u nerednih pet, ako ne i petnaest godina.

Od kako je postao lider 2012. godine, Si je neprekidno učvršćivao svoju apsolutnu moć nad Kinom. Takođe je nemilosrdno izbacio sve potencijalne izazove iz Komunističke partije, pokrećući novu fazu svoje antikorupcijske kampanje ranije ove godine koja bi trebalo da traje sve do 2020. godine i predsednikovog 82 rođendana.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.