Liliputanci zaista postoje! Zavirite u njihovo misteriozno selo u Iranu! (FOTO)
Foto: twitter.com/IranNewspaper

KO JE ONDA GULIVER?

Liliputanci zaista postoje! Zavirite u njihovo misteriozno selo u Iranu! (FOTO)

Ovde se stranac oseti kao Guliver u zemlji Liliputanaca. I to ne samo stranci, već i lokalni stanovnici uobičajenog rasta.
Objavljeno: 11:08h

Mahunik, selo u provinciji Južni Horasan, na 20 kilometara od granice Irana sa Avganistanom. Surova klima, jednolična mesta i planine, planine i opet planine. Ne, ovde danas nećete sresti patuljke. Ali nekada davno, govore meštani, ljudi niskog rasta su zaista ovde živeli.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ako gledate sa susednog brda, Mahunik izgleda kao poljana po kojoj rastu pečurke. A kad se priđe sasvim blizu, onda postane jasno da su te „pečurke“ su zapravo minijaturne kuće sa uskim vratima. Ovde se stranac oseti kao Guliver u zemlji Liliputanaca. I to ne samo stranci, već i lokalni stanovnici uobičajenog rasta.

​Mahunik je kao naselje nastao pre hiljadu i po godina i postao je poznat kao "selo Liliputanaca". Tada, jako davno, stanovnici ovog naselja nisu bili viši od jednog metra. Danas naučnici kažu da je to najverovatnije posledica genetskih anomalija nastalih kao posledica sklapanja brakova i rađanja potomstva između bliskih rođaka. Ali isto tako, na nizak rast je verovatno uticala i hrana siromašna belančevinama i vitaminima, kao i visoka koncentracija žive u pijaćoj vodi.

Sada ovde živi oko 700 ljudi. Stariji stanovnici ovog mesta žive u svojim skromnim kućicama koje osvetljavaju lampe na kerozin. Tu je naravno i ognjište. Kuće u selu i dalje imaju odlike neolitske arhitekture. Boja je ključna — kućice se iz daljine uopšte ne mogu primetiti među brdima.

U selu postoji škola. Uveče se mladi okupljaju u džamiji, gde se mole i uče. Televizora u kućama nema, u selu ih smatraju đavolskom tvorevinom. Pa ipak, mladi ne napuštaju ovo naselje: vole svoje planine i smatraju da im je tu dobro.

Iran je prva zemlja koja je zabranila Pokemon Go!

​Slična naselja su bila nađena i u drugim delovima Irana.

(Espreso.co.rs / Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.