OVA BOLEST POZATVARALA JE SVE LJUDE A MRTVIH JE BILO SVUDA: Malo ko je se seća, a desila nam se SKORO
Kako je bilo 1918. godine, Foto: Profimedia

ŠPANSKI GRIP

OVA BOLEST POZATVARALA JE SVE LJUDE A MRTVIH JE BILO SVUDA: Malo ko je se seća, a desila nam se SKORO

Ako bi učenik imao temperaturu, neko iz zdravstvenog odeljenja bi ga odveo kući, a zdravstveni zvaničnik bi procenio da li su uslovi u stanu pogodni za "izolaciju i negu"

Objavljeno:

Tokom pandemije "Španskog gripa" 1918. godine, iako je svet tada bio sasvim drugačiji, problemi sa kojima se društvo sretalo veoma su slični onima koji su aktuelni danas.

Pandemija ovog gripa ubila je oko pet miliona ljudi širom sveta, uključujući 675.000 Amerikanaca, pre nego što se završila.

Dok je većina gradova u Americi tada zatvorila svoje škole, tri su odlučila da ostanu otvorene - Njujork, Čikago i Nju Hejven, objašnjavaju istoričari.

Njujork je 1918. godine imao skoro milion školske dece, a oko 75 odsto njih je živelo u stanovima, u prenatrpanim naseljima sa često nesanitarnim uslovima.

"Učenicima iz prenaseljenih četvrti škola je nudila čisto, dobro provetreno okruženje u kojem su nastavnici, medicinske sestre i lekari praktikovali rutinske medicinske inspekcije", piše u članku koji je pisan na osnovu istorijskih izveštaja o javnom zdravlju.

Učenici nisu smeli da se okupljaju van škole i morali su redovno da se javljaju svom učitelju. Nastavnici su redovno proveravali da li učenici imaju simptome gripa. Oni učenici kod kojih bi se pojavili - bili bi izolovani.

Ako bi učenik imao temperaturu, neko iz zdravstvenog odeljenja bi ga odveo kući, a zdravstveni zvaničnik bi procenio da li su uslovi u stanu pogodni za "izolaciju i negu".

Argument Čikaga za stav da škole ostanu otvorene za 500.000 učenika bio je isti: ako bi škole bile otvorene, deca bi bila sklonjena sa ulice i bila bi dalje od odraslih.

Međutim, broj izostanaka iz škola povećao se tokom pandemije, možda zbog nečega što je jedan čikaški javni službenik nazvao "flufobijom" među roditeljima.

U jednom trenutku je stopa izostanka bila je tako velika da zaista nije bilo bitno da li su škole otvorene

Prema dokumentu iz 1918. iz Ministarstva zdravlja SAD, deo strategije bio je da se obezbedi cirkulacija svežeg vazduha. Školske prostorije su bile pregrevane tokom zime tako da su prozori morali uvek biti otvoreni. U istom dokumentu je zaključeno da je odluka o držanju škola ovog grada otvorenim tokom epidemije gripa bila opravdana.

"Bolje imati decu pod stalnim nadzorom kvalifikovanih osoba, nego da se zatvore škole", rekao je za Njujork Tajms tadašnji komesar za zdravstvo Njujorka, Kopeland.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.