NOVA FRKA U GRČKOJ: Ovo niko nije očekivao, svi su bili uvereni da su ovakve stvari ZASTARELE!
Grčka, Foto: Reuters

veliki problemi

NOVA FRKA U GRČKOJ: Ovo niko nije očekivao, svi su bili uvereni da su ovakve stvari ZASTARELE!

Sve je češći vandalizam...

Objavljeno:

Antisemitizam u Grčkoj je i dalje veoma raširen mada tamo živi malo Jevreja. Medjutim, žrtve militantnog desnog ekstremizma 21. veka u toj zemlji Evropske unije sada su ;migranti, homoseksualci i antifašisti, piše danas Dojče vele (Deutsche Welle - DW).S jedne strane u Grčkoj nema slučajeva nasilja protiv Jevreja, članovi malobrojne preostale jevrejske zajednice se ne boje napada, a u Joanini je 2019. za gradonačelnika po prvi put u Grčkoj izabran jedan Jevrejin, Moses Elisaf.

U Grčkoj se rado prisećaju atinskog episkopa Damaskinosa, koji je za vreme nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu spasio živote hiljadama grčkih Jevreja. A isto tako rado se zaboravlja pasivnost prilikom deportacije 95 odsto od 53 hiljada Jevreja u Solunu, "evropskog Jerusalima, i ilegalnog prisvajanja njihove imovine od strane domaćih pomagača nacista, navodi DW.

S druge strane, dodaje se, sve je češći vandalizam nad jevrejskim spomenicima i malobrojnim spomenicima žrtvama Holokausta, uglavnom ispisivanjem ili crtanjem antisemitskih i nacionalsocijalističkih parola i simbola.

Nedavno su oskrnavljena jeverjska groblja u Atini i na ostrvu Rodosu, kao i spomenik žrtvama Holokausta u Solunu. I to samo nedelju dana nakon što je grčko pravosudje donelo istorijsku ;odluku: neonacisti iz stranke Zlatna zora osudjeni su na dugogodišnje kazne zatvora, ne samo zbog zločina kao što su ubistvo i nanošenje telesnih povreda te ilegalno posedovanje oružja, nego i zbog stvaranja kriminalne organizacije.

Osudjeno je čitavo stranačko vodjstvo uprkos pokušajima nekih, čak i državne tužiteljke, da ih zaštite.

Sad u Grčkoj niko ne može da kaže "nisam znao", posebno ne onih 536.910 birača koji su 2014. svoj glas dali Zlatnoj zori (Evropski izbori, 9,93 odsto). Neonacisti su kriminalci, sad je to potvrdio i sud. Istovremeno su oni glavni nosioci otvorenog antisemitizma pa se najnovija skrnavljenja jevrejskih groblja može smatrati "iskazivanjem solidarnosti" njihovih pristalica.

Potencijalnih pristalica neonacisti nažalost imaju više nego dovoljno, ocenjuje DW. Najnovije istraživanje pokazuje da 21 procenat ispitanika smatra da bi "umerena" Zlatna zora bila korisna za Grčku (Institut Prorata za novine Efimerida ton Sintakton, 16. oktobar 2020). Ta brojka je još strašnija utoliko što se pojavila neposredno nakon osude neonacističke stranke.

David Saltiel, predsednik Jevrejske zajednice u Solunu ;i Centralnog saveta jevrejskih opština u Grčkoj, ;siguran je da osuda vodjstva Zlatne zore neće ;smanjiti antisemitizam koji je postojao i pre osnivanja Zlatne zore. Saltiela pak umiruje činijenica da antisemitizam u Grčkoj nije nasilan, tj. da nije bilo ljudskih žrtava kao u drugim zemljama.

Žrtve militantnog ;desnog ekstremizma u Grčkoj 21. veka ;su ;migranti, homoseksualci, antifašisti.

Zlatna zora je godinama huškala protiv migranata i za to dobijala aplauz "zabrinutih" gradjana, a često i "razumevanje" brojnih medija i državnog tužilaštva koje je i u Grčkoj slepo na desno oko. Mnogi političari vladajuće konzervativne stranke Nova demokratija (ND) napravili su karijeru parolama protiv izbeglica, dok antisemitske parole trenutno nisu prihvatljive u društvu.

U Atini je prošle sedmice počeo još jedan važan sudski proces, zbog ubistva Zaka Kostopoulosa. Taj LGBT-aktivista je pre dve godine usred bela dana u centru Atine pretučen na smrt.

Optuženi su jedan zlatar, jedan menadžer i četiri policajca – a njihov advokat je čak poslanik vladajuće stranke ND Atanasios Plevris, sin teoretičara nacionalsocijalizma u Grčkoj.

Policija je 2018. izvestila o "smrtnom samoranjavanju jednog pljačkaša", a pridružila joj se većina medija - dok se nisu pojavili video-snimci jedne prolaznice i razotkrili ubistvo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.