UŽASNA, UŽASNA VEST UPRAVO SAOPŠTENA I DESIĆE SE U NAREDNE 3 NEDELJE! Uskoro će cifra biti 6.000 zaražnih DNEVNO
Korona u Austriji, Foto: EPA/Tina Romano

au!

UŽASNA, UŽASNA VEST UPRAVO SAOPŠTENA I DESIĆE SE U NAREDNE 3 NEDELJE! Uskoro će cifra biti 6.000 zaražnih DNEVNO

U Austriji jako loše stoje stvari

Objavljeno:

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc upozorio je da bi Austrija mogla uskoro biti suočena sa 6.000 novozaraženih dnevno, što bi moglo znatno da promeni stanje u bolnicama.

Kurc je, u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh", rekao da se sitacija u Austriji pogoršala, da druge zemlje već imaju meru zaključavanja, a da Austrija pokušava trenutno da ide nekim "srednjim" putem.

Na konstataciju da mnogi građani posmatraju aktuelnu popunjenost bolnica i kažu da je na hiljade kreveta još slobodno, kancelar je kazao da je problem snažan rast broja zaraženih, kao i šta takav razvoj znači.

"Vreme udvostručenja bilo je na tri nedelje, a sada se smanjilo, na maksimalno dve nedelje. Imamo trenutno 3.000 novozaraženih dnevno, a uskoro bi mogli imati 6.000 i tada bi situacija u bolnicama izgledala potpuno drugačije", objasnio je on.

Kurc je protivnicima mere ograničenja broja osoba na privatnim okupljanjima na maksimalno šest ukazao da bi svaki dodatni kontakt povećao rizik od zaraze.

"Zaključavanje ne bi dozvolilo nikakav kontakt. Ako bi sve ostavili da teče kako jeste, onda bi provocirali krah naših kapaciteta intenzivne nege. Ssto se više korona virus bude širio, to ćemo imati veća ograničenja", najavio je austrijski kancelar.

Osvrnuo se i na nacionalni praznik u ponedeljak, rekavši da je to poseban državni praznik tokom kojeg će morati da se odustane od mnogo toga, što je inače bio deo tog dana, kao što je izlaganje vojne opreme, dan otvornih vrata u ministarstvima i susreti građana.

"Svega toga ovaj put neće biti. Međutim, nadam se da će građani na državni praznik zastati i spoznati da je naša zemlja prebrodila i mnogo teža vremena. Narednih meseci trebaće nam još mnogo snage. Postaje sve jasnije da je prekretnica moguća tek vakcinom. Do tada moramo učiti da pametno živimo sa virusom", rekao je Kurc.

Objasnio je da to znači da se mora socijalno ponašanje prilagoditi, kako se kapaciteti intenzivne nege ne bi prekoračili.

"Imamo masivni rast novih zaraza i to se tiče i mladih, koji, ako bi imali udes, ne bi imali krevet na intenzivnoj nezi. Ali u poređenju sa drugim zemljama kod nas je bolja situacija", naveo je Kurc.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.