VAŽAN LEKAR KOJI NAS OPOMINJE DA JE KORONA POGUBNA PREKRŠIO GLAVNO PRAVILO! Uhvatili ga u kafiću BEZ MASKE
kafić, restoran, Foto: EPA / GEORGI LICOVSKI

sramno!

VAŽAN LEKAR KOJI NAS OPOMINJE DA JE KORONA POGUBNA PREKRŠIO GLAVNO PRAVILO! Uhvatili ga u kafiću BEZ MASKE

Češki ministar zdravlja snimljen u restoranu kako krši sanitarne mere

Objavljeno: 11:59h

Češki ministar zdravlja Roman Primula, koji ovih nedelja grdi Čehe da se zbog njihove nediscipline epidemija kovid-19 otrgla kontroli, snimljen je kako izlazi iz restorana koji je morao odavno da bude zatvoren i to bez zaštitne maske iako su tu na rastojanju manjem od dva metra od njega i drugi ljudi.

Češki tabloid Blesk objavio je danas fotografije ministra koji je u sredu uveče proveo nekoliko sati u restoranu koji prema sanitarnim merama vlade nije ni smeo da bude otvoren i pred ponoć izašao na ulicu.

Primula nije stavio masku ni u kolima iako je njegov šofer poštovao tu obavezu.

Iz istog nelegalno otvorenog restorana, prema pisanju Bleska, posle ponoći izašli su i bliski saradnik premijera Andreja Babiš i predsednik poslaničkog kluba vladajuće Babišove stranke ANO Jaroslav Faltinek.

Fatinek je takodje bio bez zaštitne maske iako je sa njim bio vlasnik restorana. Predsednik poslaničkog kluba stranke ANO danas se za takvo ponašanje izvinio Česima.

Blesk je uz fotografije poručio Česima da ne budu kao ministar zdravlja koji ne poštuje mere koje sam donosi i da ih savesno i disciplinovano poštuju.

Češka opozicija je danas zatražila hitnu ostavku ministra Primule koji krši sanitarne mere u situaciji kad je pandemija u Češkoj van kontrole. Poslednja dva dana zabeleženo je preko 14.000 novozraženih virusom korona dnevno i broj mrtvih je dostigao ukupno 1.845. U sredu je bio najviši broj preminulih - 113.

"Sećate li se svinja na Orvelovoj 'Farmi životinja'? Upravo tako je kod nas. Svi su ravnopravni samo su neki ravnopravniji. Oni ne mogu da vode dobro našu zemlju u krizi. Ne samo da nisu u stanju kao menadžeri, već pre svega moralno. Poverenje je osnova. Bez njega ne može da se vlada", poručio je predsednik manje opozicione partije STAN Petr Gazdik.

Predsednik poslaničkog kluba liberalne opozicione stranke TOP 09 Miroslav Kalousek zatražio je da se ministar zdravlja hitno izvini Česima i odmah podnese ostavku.

"Odmah, molim. To je jedini način kako još možete da ubedite javnost da uzimate ozbiljno svoje mere i da ljudi treba da ih poštuju", poručio je na društvenim mrežama Kalousek.

Češki advokat Petr Njemec je inače ove sedmice podneo krivičnu prijavu protiv premijera Andreja Babiša i prethodnog ministra zdravlja Adama Vojteha zato što su mere za suzbijanje pandemije donosili haotično i neblagovremeno, kao kada je premijer Babiš krajem avgusta sprečio ministra Vojteha da vrati obavezu nošenja maski unutra, što je pod pritiskom porasta zaraženih uvedeno, ali sa zakašnjenjem tek 10. septembra.

"Postoje osnovane pretpostavke da sadašnja epidemiološka situacija u Češkoj nije izazvana specifičnim prirodnim, klimatskim, kulturnim, zdravstvenim i demografskim uslovima već je posledica kriznog menadžmenta odgovornih organa i lica", objasnio je advokat zašto traži krivičnu odgovornost premijera i bivšeg ministra zdravlja.

U Češkoj je u četvrtak zabeležen 14.151 novozaraženi. Ubolnicama je 4.777 ljudi, od toga 735 u teškom stanju. U četvrtak je preminulo 55 ljudi, mada taj broj na kraju obično bude veći jer se brojevi preminulih aktualiziju sa zakašnjenjem.

U Češkoj važe od četvrtka ponovo stroge mere kao u proleće s ciljem da Čehe zadrže na liniji posao kuća a da slobodno vreme van kuće provode samo u parkovima i šetnji prirodom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.