KINESKA VLADA JE OD TRAMPA UPRAVO ZATRAŽILA OVO: Neće mu biti dobro kada čuje šta je u PITANJU!
Kina poziva SAD da promeni kurs, Foto: EPA-EFE/Alex Plavevski

POLITIČKO UGNJETAVANJE

KINESKA VLADA JE OD TRAMPA UPRAVO ZATRAŽILA OVO: Neće mu biti dobro kada čuje šta je u PITANJU!

"Kina se čvrsto protivi i najoštrije osuđuje nerazumne poteze SAD", rekao je Džao

Objavljeno:

Kineska vlada je danas zatražila od Vašingtona da zaustavi "političko ugnjetavanje" njenih medija reagujući na zahtev Stejt Departmenta da se registruju kao strane misije, ali nije nagovestila kako bi Peking mogao da uzvrati.

Jučerašnja naredba vlasti SAD da kineskih mediji registruju svoje zaposlene u Sjedinjenim Državama, pogoršava američko-kineske odnose koji su na najnižem nivou poslednjih nekoliko decenija.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Lidjijen nazvao je najnoviji potez Vašingtona "političkim ugnjetavanjem".

"Kina se čvrsto protivi i najoštrije osuđuje nerazumne poteze SAD", rekao je Džao.

"Kina poziva Sjedinjene Države da promene kurs, isprave svoje greške i zaustave političko ugnjetavanje i nerazumna ograničenja kineskim medijima".

SAD od juče kao strane misije tretiraju još šest kineskih medija, te ih je tako pod tim tretmanom ukupno 15.

Trampova administracija tvrdi da se kineski novinari zaposleni u državnim medijima ponašaju više kao propagatori i agenti Komunističke partije nego kao novinari.

Ranije je Trampova administracija ograničila broj zaposlenih u kineskim medijima u SAD i ograničila im vize na 90 dana, a Peking uzvratio proterivanjem novinara Njujork tajmsa, Vašington posta i Volstrit džornala, a preostalim američkim izveštačima dao je vize na samo dva meseca.

Vašington je ove godine naredio da se zatvori kineski konzulat u Hjustonu, a Peking odgovorio zatvaranjem američkog u gradu Čengduu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.