ŠVEDSKA UVODI NOVE MERE: Ne obaziru se na ostatak sveta, ONI SU DONELI ŠOKANTNU ODLUKU!
Švedska, ilustracija, Foto: EPA-EFE/Ali Lorestani/TT

Švedska

ŠVEDSKA UVODI NOVE MERE: Ne obaziru se na ostatak sveta, ONI SU DONELI ŠOKANTNU ODLUKU!

U sredu je zabeleženo 975 novih slučajeva i sedam smrtnih slučajeva, što je znatno manje nego na vrhuncu epidemije tokom proleća.

Objavljeno:

Stariji gradani u Švedskoj ne moraju više da se izoluju, saopštila je danas švedska vlada, ukazujući na niže stope zaraženih od Kovid-19 nego na proleće i sve veći danak na mentalno zdravlje kod starijih osoba.

Odluka o ublažavanju mera kod starijih osoba doneta je u trenutku dok zemlje širom Evrope ponovo nameću ograničenja hvatajući se u koštac sa rastućim brojem novozaraženih, dok je švedska Zdravstvena agencija saopštila da u toj zemlji nema dokaza o drugom talasu, preneo je Rojters.

Švedska je zauzela drugačiji pristup u odnosu na većinu drugih evropskih zemalja u borbi protiv pandemije, oslanjajući se na dobrovoljne mere za promociju socijalne distance, mada je izolovala domove za stare nakon visokog nivoa smrtnosti među korisnicima. Iako je tokom poslednjih nedelja u Švedskoj porastao broj novih slučajeva Kovid-19, on je i dalje na nižem nivou u odnosu na broj stanovnika nego u mnogim drugim evropskim zemljama, gde se svakodnevno beleže novi rekordi.

U Švedskoj je registrovano ukupno oko 107.000 slučajeva korona virusa i oko 5.900 preminulih. U sredu je zabeleženo 975 novih slučajeva i sedam smrtnih slučajeva, što je znatno manje nego na vrhuncu epidemije tokom proleća. Švedska ministarka zdravlja Lena Halengren izjavila je da je Agencija za javno zdravlje odlučila da za starije i one iz posebnih rizičnih grupa važe iste preporuke kao i za ostalo stanovništvo. Do sada je onima sa preko 70 godina savetovano da izbegavaju fizičke kontakte i javni prevoz, da ne odlaze u prodavnice i u druga javna masta, međutim sada stariji treba da se ponašaju u skladu sa opštim savetima za sve Šveđane - izbegavaju velika okupljanja, ostanu kod kuće na prvi znak oboljevanja i održavaju socijalnu distancu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.