AMERIKA TUŽI KOMPANIJU GOOGLE! Najveća istraga u SAD U POSLEDNJIH 20 GODINA
Kompanija Google osnovana je 1998. godine u SAD, Foto: Printscreen Google

tužba

AMERIKA TUŽI KOMPANIJU GOOGLE! Najveća istraga u SAD U POSLEDNJIH 20 GODINA

Google, koji kontroliše oko 90% tržišta onlajn pretrage u SAD-u, tužilo je Ministarstvo pravde u utorak u Vašingtonu.

Objavljeno:

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država pokrenulo je antritrustovsku tužbu protiv Google-a, optužujući ga za zloupotrebu monopola u pretraživanju i oglašavanju na mreži, u najznačajnijoj antritrustovskoj akciji protiv neke američke kompanije u poslednjih nekoliko decenija, a možda i veka.

Google, koji kontroliše oko 90% tržišta onlajn pretrage u SAD-u, tužilo je Ministarstvo pravde u utorak u Vašingtonu. Žalbi se pridružilo 11 republičkih državnih tužilaca. Nakon tužbe, Google-ove akcije pale su za manje od 1%.

Ken Pakston, republikanski državni tužilac Teksasa, naveo je da priprema žalbu protiv ove kompanije zbog njenog ponašanja na tržištu digitalnog oglašavanja, gde kontroliše veći deo tehnologije koju koriste izdavači i oglašivači za kupovinu i prodaju multimedijalnih oglasa širom interneta.

Google proizvodi većinu prihoda kompanije i finansira njegovo širenje putem elektronske pošte, onlajn video zapisa, softvera za pametne telefone, mapa, cloud-a, automatskih vozila i multimedijalnog oglašavanja. Tako utiče na sudbinu hiljada preduzeća na internetu koja su u zavisnosti od Google-a da se probiju pred korisnike.

Google je počeo da dominira onlajn pretragom pre 20 godina sa algoritnima koji donose bolje rezultate od drugih. Takođe, od tada se oslanja i na ekskluzivne ugovore i sopstvene proizvode, poput android mobilnog operativnog sistema, koji je postao podrazumevana opcija pretraživača za milione korisnika. To mu je dalo nepremostivu prednost u odnosu na rivale.

Iako prema američkom zakonu nije nezakonito imati monopol na tržištu, nelegalno je da dominantna kompanija monopol koristi u zaštitu i jačanje svoje tržište moći.

Petnaestomesečna istraga

Ovaj slučaj Ministarstva pravde SAD, kome su se pridružile Teksas i još 10 saveznih država, prvi je proizašao iz istrage nekih od najvećih tehnoloških kompanija, koju je pre 15 meseci pokrenuo državni tužilac Vilijam Bar. Ovo je najznačajnija antritrustovska tužba od kako su SAD vodile slučaj protiv ''Microsoft Corporation'' 1998. i označava veliki korak od vladinog uglavnom 'lese fer' pristupa ka američkim tehnološkim gigantima.

Bar je veliki zagovornik slučaja Google-a i dao mu je visok nivo priroiteta.

Tužba je prva faza istrage protiv Google-a. Dok republikanski državni tužilac Teksasa, Ken Pakston, priprema žalbu protiv kompanije zbog njenog ponašanja na tržištu digitalnog oglašavanja, druga grupa državnih tužilaca sprovodi odvojenu istragu o Google-ovom pretraživačkom poslu, uključujući navode da je prekršio antritrustovske zakone favorizujući sopstvene specijalizovane usluge pretraživanja u odnosu na konkurenciju.

Slučaj Google mogla bi da prati Federalna trgovinska komisija SAD. Naime, predstavnik Kongresa SAD, David Cicilin, namerava da podstakne zakonodavstvo kojim će se suzbiti dominacija tehnoloških giganata kao što su Google, Facebook, Apple, Amazon i ostali koji su zloupotrebljavali svoju moć u digitalnoj ekonomiji.

Američki predsednik Donald Tramp kritikovao je Ministarstvo pravde da je slučaj protiv Google-a politički motivisan. U maju ove godine, Tramp je istakao da Google i njegove tehnološke vršnjake kontroliše 'radikalna levica' i da će raditi na ispravljanju ove ilegalne situacije.

Verovatno će proći više od godinu dana pre nego što tužba ne stigne do Vrhovnog suda. To bi moglo značiti da će administracija Džoa Bajdena biti odgovorna za nastavak ove istrage, ukoliko bivši potpredsednik porazi Trampa u novembru na predsedničkim izborima.

Od kompanije Google se očekuje da neće štedeti novac u svojoj odbrani. Njegova matična kompanija ''Alphabet'' je jedna od najbogatijih svetskih kompanija sa tržišnom vrednošću od oko triliona dolara.

Prepreke konkurenciji

Antritrustovski izveštaj Kongresa SAD otkrio je da je Google uspeo da stvori prepreke konkurenciji postavivši svoj pretraživač kao podrazumevani na računarima i mobilnim uređajima. Na računarima, Google pretraživač podrazumevan je na ''Google Chrome'', ''Apple's Safari'' i ''Mozilla Firefox'' što iznosi 87% svetskog tržišta, navodi se u izveštaju. Na mobilnim telefonima, Google pretraživač kontroliše gotovo celo tržište jer je podrazumevan na Android i Apple's iOS operativnom sistemu. Za tu privilegiju, Apple plaća Google-u neverovatnih 8 milijardi dolara godišnje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Bloomberg News)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.