DALI SU MU RAČUN ZA KORONU 100.000 DOLARA, A NIŠTA NIJE PLATIO! Frančesko je nulti pacijent i ovo je NJEGOVA PRIČA!
Korona virus/ilustracija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ Hilda Ríos

FRANČESKO PERSIKO

DALI SU MU RAČUN ZA KORONU 100.000 DOLARA, A NIŠTA NIJE PLATIO! Frančesko je nulti pacijent i ovo je NJEGOVA PRIČA!

Frančesko, koji je u Americi bio iz poslovnih razloga, početkom marta je osetio prve simptome da bi nakon nedelju dana dobio temperaturu

Objavljeno: 10:03h

Italijan Frančesko Persiko, koji se iz poslovnih razloga našao u Americi kada se zarazio koronavirusom, osim toga što je završio u bolnici zbog komplikacija izazvanim infekcijom, suočio se sa još jednim problemom – računom od 100.000 dolara koliko je bolnica potraživala za njegovo lečenje.

Pre osam meseci, tridesettrogodišnji Frančesko Persiko, vice gradonačelnik mesta Azano San Paolo u blizini Bergama, primljen je u bolnicu u Njujorku jer je bio zaražen koronavirusom. U to vreme virus je bio malo poznat i Svetska zdravstvena organizacija nije još uvek proglasila pandemiju.

Frančesko, koji je u Americi bio iz poslovnih razloga, početkom marta je osetio prve simptome da bi nakon nedelju dana dobio temperaturu. Misleći da se radi o klasičnom gripu, uzeo je paracetamol koji mu nije pomogao ni nakon četiri dana. Tada je počeo da ima vrtoglavicu i glavobolju.

U kolima Hitne pomoći je čekao pola sata da ga prime u bolnicu. U tom periodu Njujork nije bio spreman za epidemiju i Frančesko je bio jedan od prvih slučajeva, a on sebe naziva nultim pacijentom te bolnice.

-Bolničari su me izolovali i posle me prebacili na infektivno odeljenje. Kod mene su ulazili zaštićeni, ali sam preko stakla video da su se presvlačili u hodniku. Kada je počeo da mi nedostaje dah prebačen sam na odeljenje intenzivne nege i stavljena mi je maska sa kiseonikom, navodi Frančesko.

Nakon toga stiže još jedna negativna vest – račun od 100.000 dolara koliko je tražila bolnica plus 2.500 dolara za 800 metara koliko je Hitna pomoć morala da pređe od hotela do bolnice.

- Bio sam osiguran, ali sam brinuo jer kod njih košta 8.000 dolara jedan dan proveden na odeljenju intenzivne nege, dodao je Frančesko.

Osiguranje nije bilo dovoljno, jer postoji klauzula koja jasno kaže da ukoliko SZO proglasi pandemiju lečenje mora da plati pacijent. Ono što je spasilo Frančeska jeste činjenica da je primljen u bolnicu 11. marta, pre nego što je proglašena svetska pandemija.

Nakon što je izašao iz bolnice, Frančesko kaže da ga niko nije testirao, već da je morao da ostane sedam dana u hotelu u karantinu.

Tada je doživeo još jedno neprijatno iznenađenje, budući da je situacija sa virusom postajala sve dramatičnija hoteli i restorani su se zatvarali, a Frančesko je ceduljom koja mu je gurnuta ispod vrata bio pozvan da spakuje kofere i ode.

Morao je da nađe novo mesto gde je mogao da provede vreme karantina da bi se 4. aprila vratio u Italiju gde su ga čekali supruga i dete.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.