OVO JE 5 SIMPTOMA KOJI SE REĐAJU BAŠ OVIM, I JEDINO OVIM REDOM: Sada ćete ZASIGURNO znati da li imate koronu!
redosled simptoma kirone, Foto: EPA/MARKO DJOKOVIC

bez dileme

OVO JE 5 SIMPTOMA KOJI SE REĐAJU BAŠ OVIM, I JEDINO OVIM REDOM: Sada ćete ZASIGURNO znati da li imate koronu!

Istraživači su analizirali stopu učestalosti simptoma koje je prikupila SZO kod više od 55.000 zaraženih pacijenata u Kini

Objavljeno:

Istraživanje sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji pokazalo je da se simptomi Kovida-19 često pojavljuju jednim te istim određenim efektnom. Ovo otkriće moglo bi da pomogne zaraženim pacijentima da razlikuju korona virus od gripa i prehlade, te da se na vreme izoluju i počnu sa lečenjem.

- Ovo je posebno važno da se zna kada se preklapaju ciklusi poput gripa, koji se javlja u istom trenutku kada traje epidemija Kovida-19 - rekao je Piter Kun, jedan od autora studije i profesor medicine.

Istraživači su analizirali stopu učestalosti simptoma koje je prikupila SZO kod više od 55.000 zaraženih pacijenata u Kini. U studiju su uvrstili i podatke koje su prikupili na 1100 slučajeva, prikupljenih između decembra i januara, koje su zabeležili doktori u kineskim kovid jedinicama.

Redosled simptoma je ključan?

- Redosled simptoma je važan. Znanje da svaka bolest napreduje različito znači da lekari mogu ranije da utvrde da li neko ima korona virus ili neku drugu bolest - istakao je Džozef Larsen koji je predvodio studiju.

Stručnjaci kažu da se simptomi kod Kovida-19 često javljaju sledećim redom:

- temperatura

- kašalj i bolovi u mišićima

- mučnina i povraćanje

- mučnina i povraćanje

- proliv

Prvi simptom korona virusa -temperatura, ali...

Dakle, navode da je prvi simptom Kovida-19 zapravo temperatura, a gripa - kašalj.

- Studija je otkrila da pacijenti sa sezonskim gripom češće razvijaju kašalj pre temperature. U stvarnosti je to možda teško prepoznati jer grip često naglo počinje s trijadom simptoma, uključujući bolove u leđima, zajedno sa suvim kašljem - kaže doktor Robert Glater i dodaje:

- Iako je temperatura najčešće opisivan početni simptom korona virusa, stvarnost je drugačija. Neki pacijenti su prijavili gubitak ukusa ili mirisa, bez ikakvog drugog simptoma - dodao je on.

On je rekao da je ostatak pacijenata imao i malaksalost, glavobolju ili vrtoglavicu.

- Takođe, video sam da neki pacijenti imaju samo bol u grudima, bez ikakvih respiratornih simptoma. Mučnine, povraćanje i proliv nakon pojave temperature i kašlja takođe ukazuju na Kovid - pojasnio je Glater.

Iako redosled simptoma može da varira od pacijenta do pacijenta, ali su ova saznanja i dalje koristan vodič za pružanje zdravstvenih usluga.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.