PUTIN JE ZABRANIO ISTOPOLNE BRAKOVE, A SAD IDE DALJE: Ako se usvoji njegov PREDLOG, u Rusiju ovi više neće UĆI!
Putin je predstavlja sebe kao čvrstog branitelja, kako on kaže, ruskih "tradicionalnih vrednosti", Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUTALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE

čvrst stav

PUTIN JE ZABRANIO ISTOPOLNE BRAKOVE, A SAD IDE DALJE: Ako se usvoji njegov PREDLOG, u Rusiju ovi više neće UĆI!

Nakon što Putinov predlog bude usvojen, ruske vlasti će sada da ospore "nemoralne“ međunarodne odluke pred Ustavnim sudom

Objavljeno:

Predsednik Rusije Vladimir Putin želi da donese promene kojima bi ruskim vlastima zabranio priznavanje homoseksualnih brakova registrovanih van zemlje, izvestio je dnevnik "Vedomosti".

Pravna "rupa" u ruskom porodičnom zakonu prepoznaje istopolne parove koji su se venčali u inostranstvu sve dok nisu u pitanju bliski rođaci ili već venčane osobe. To je od 2018. godine dovelo do najmanje dva slučaja u kojima su ruski službenici nenamerno prepoznali homoseksualne brakove.

Putin je ove nedelje podneo nacrt amandmana na porodični zakonik Rusije koji zabranjuje "nemoralna tumačenja" međunarodnih ugovora koji uređuju porodične afere i odnose, prenosi "Moskou tajms".

- Zabrana se prvenstveno odnosi na istopolne brakove - navodi neimenovani član Putinove radne grupe za ustavne amandmane. Izvor je posebno ukazao na istopolne brakove registrovane u inostranstvu.

Međunarodno pravo imalo je prioritet u Rusiji pre nego što je letos referendumom o ustavnim amandmanima dodeljena prednost ruskom ustavu nad međunarodnim ugovorima i drugim aktima.

Nakon što Putinov predlog bude usvojen, ruske vlasti će sada da ospore "nemoralne“ međunarodne odluke pred Ustavnim sudom.

Partner ruske advokatske kancelarije "Pen & Paper" Кonstantin Dobrinin opisao je zabranu zasnovanu na moralu kao pravno "čudnu“ odluku.

"Vedomosti" nisu rekle kada parlament planira da glasa o predlogu za zakonsku "rupu" o homoseksualnm brakovima, ali druge Putinove ustavne reforme koje zahtevaju promene saveznih zakona dobile su glavni prioritet u ruskom Donjem domu parlamenta.

Putin je tokom svojih 20 godina vlasti nastojao da udalji Rusiju od zapadnih vrednosti, uključujući liberalne stavove prema homoseksualnosti.

Rusija sama ne registruje istopolne brakove, a ustavnim promenama koje su podržane na referendumu u julu strogo su definisale brak kao zajednicu muškarca i žene u osnovnom ruskom zakonu. Nakon glasanja o ustavnoj reformi, poslanici su podneli nacrt zakona kojim se eksplicitno zabranjuju istopolni i transrodni brakovi.

Putin je ranije doneo i kontroverznu zabranu širenja "gej propagande" među ruskom omladinom.

Ovu odluku osudili su mnogi ruski liberali i Evropski sud za ljudska prava smatrajući da će ona poslužiti kao pokriće za maltretiranje aktivista koji se bore za poboljšanje položaja LGBT populacije u Rusiji.

Putin je predstavlja sebe kao čvrstog branitelja, kako on kaže, ruskih "tradicionalnih vrednosti", uključujući protivljenje gej brakovima, zastupanje ruskih pravoslavnih verovanja i odbacivanje zapadnog liberalizma i kao političkog modela i kao društvene osnove.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.