GIGANTSKA ČELIČNA OGRADA I VOJNE OSMATRAČNICE: Grci ograđuju balkansku migrantsku rutu na granici sa Turskom
Grci ograđuju balkansku migrantsku rutu, Foto: Printscreen / N1

27 KILOMETARA

GIGANTSKA ČELIČNA OGRADA I VOJNE OSMATRAČNICE: Grci ograđuju balkansku migrantsku rutu na granici sa Turskom

Radovi vredni 63 miliona evra podrazumevaju postavljanje čelične barijere visoke pet metara opasane bodljikavom žicom

Objavljeno:

Grčka je počela da podiže gigantsku čeličnu ogradu dužine 27 kilometra i vojne osmatračnice u Evrosu, udarnoj tački takozvane Balkanske migrantske rute na granici sa Turskom.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, projekat će biti završen u aprilu 2021. i po visini prevazilazi druge ograde u Evropi i na granici SAD i Meksika.

- Podizanje ograde u Evrosu je najmanje što smo mogli da učinimo kako bi obezbedili granicu i učinili da se stanovnici Evrosa osećaju sigurnije - rekao je premijer Grčke Kirjakos Micotakis 17. oktobra prilikom obilaska radova u tom regionu.

Radovi vredni 63 miliona evra podrazumevaju postavljanje čelične barijere visoke pet metara opasane bodljikavom žicom i osam novih osmatračnica koje će koristiti oružane snage Grčke.

Nove barijere će služiti za sprečavanje ilegalnih prelazaka granice i sprečavanje poplava.

Projekat vodi Ministarstvo civilne zaštite Grčke a izvodi konzorcijum četiri građevinske kompanije.

Pored izgradnje nove, unaprediće se mreža postojećih ograda sa čeličnim ojačanjima u visini od 4,3 metra što je u rangu barijere kakva se nalazi na granici SAD i Meksika.

Biće i modernizovano postojećih 57 vojnih osmatračnica u regionu Evrosa sa termovizijskim kamerama.

Grčka vlada angažovala je dodatnih 400 pograničnih policajaca za čuvanje regiona Evrosa, 800 u istočnom Egeju i 480 u drugim delovima zemlje.

Evros je u februaru i martu 2020. bio poprište velike bezbednosne i humanitarne krize.

Nezadovoljna politikom EU, Ankara je odlučila da otvori granicu za izbeglice i migrante, pomažući im da dođu do Evrosa. Grčka je odgovorila angažovanjem vojske i proglašenjem vanrednog stanja u tom regionu, optužujući Tursku za zloupotrebu izbeglica.

Incidenti su kulminirali razmenom suzavca i šok bombi grčkih i turskih snaga bezbednosti. Hiljade migranata koji su pokušavali da probiju graničnu ogradu potom su povučeni u izbegličke centre. U Turskoj se nalazi oko četiri miliona izbeglica i migranata iz Sirije i drugih delova Azije i Afrike.

Evropska unija je podržala Grčku u naporima da se spreče ilegalni prelasci granice. Pored snaga Fronteksa u Evros su aprilu po prvi put upućene elitne specijalne policijske jedinice više zemalja EU.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.