DŽONSON ODBIO PRITISKE: Britanija izlazi iz EU bez dogovora!
To bi svima nanelo veliku ekonomsku štetu., Foto: Youtbe printscreen

EU

DŽONSON ODBIO PRITISKE: Britanija izlazi iz EU bez dogovora!

Najveći problem je u tome što London odbija carinsku kontrolu robe između Severne Irske i ostatka Velike Britanije, iako je to prethodno bilo dogovoreno, da se ne bi pravila veštačka granica između dve Irske, a ispoštovala pravila jedinstvenog tržišta EU

Objavljeno:

BRISEL i London nikada nisu bili bliže razvodu bez sporazuma. Britanski premijer Boris Džonson je u petak poručio da je spreman za razlaz bez dogovora! Džonson je tako jasno odbio pritisak koji su dan pre toga pred njega postavili lideri EU i rekao da se Velika Britanija već sprema za taj scenario.

Boris Džonson je izrazio čuđenje što Brisel, posle 45 godina pripadnosti Velike Britanije EU, ne želi da im odobori sporazum o slobodnoj razmeni kakav na primer ima Kanada. Rekao je i da je apsolutno neprihvatljivo da se Brisel meša u zakone suverene zemlje. Od evropskih partnera je istovremeno zatražio suštinsku promenu u pristupu ovom problemu.

U EU, međutim, ne žele ni da čuju za bilo kakve izmene već postignutog sporazuma. Izrazili su puno jedinstvo u ovakvim stavu. U Briselu će čekati još do 15. novembra, pre nego što stave tačku na pregovore. Predsednica EK Ursula fon der Lajen je poručila da je EU spremna da dalje radi na postizanju dogovora, ali "ne po svaku cenu".

Najveći problem je u tome što London odbija carinsku kontrolu robe između Severne Irske i ostatka Velike Britanije, iako je to prethodno bilo dogovoreno, da se ne bi pravila veštačka granica između dve Irske, a ispoštovala pravila jedinstvenog tržišta EU.

Po svoj prilici EU će tako morati da se pripremi za izlazak Velike Britanije bez komercijalnog dogovora koji treba da bude pronađen do kraja ove godine. Ako ne bude dogovora, razmena robe između Velike Britanije i EU podlegaće punim važećim carinskim propisima za bilo koju treću zemlju, sa postojećim tarifama i ograničenjima. To bi svima nanelo veliku ekonomsku štetu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.