HOROR U FABRICI U LIBIJI: Pogledajte OVE monstruozne zločine koje su 3 momka uradila! KAKVI NASTRANI UMOVI
Napad u fabrici u libiji, Foto: AP/Goran Tomašević

JEZIVO

HOROR U FABRICI U LIBIJI: Pogledajte OVE monstruozne zločine koje su 3 momka uradila! KAKVI NASTRANI UMOVI

Grupa za zaštitu prava kaže da je pandemija koronavirusa dodatno pojačala zlostavljanja!

Objavljeno:

Trojica muškaraca upala su u fabriku u Tripoliju, natopila nigerijskog radnika u benzin i zapalila ga, navodi se u saopštenju libijskog Ministarstva unutrašnjih poslova, u novom prijavljenom napadu na migrante u severnoafričkoj zemlji.

Ujedinjene nacije opisale su čovekovu smrt "još jednim besmislenim zločinom protiv migranata u zemlji". U izjavi Ministarstva unutrašnjih poslova Tripolija u sredu se navodi da su osumnjičeni - svi libijski državljani - privedeni zbog napada na čoveka koji nije imenovan.

Ministarstvo se pozvalo na svedočenje svedoka u kojem su opisani muškarci koji su jurišali na fabriku i spalili Nigerijca.

- Užasnuti smo ubistvom nigerijskog radnika migranta u Tripoliju, od strane trojice muškaraca juče.

- Mladić je izgoreo živ, u još jednom besmislenom zločinu protiv migranata u zemlji - tvitovao je Federiko Soda, šef UN misije Međunarodne organizacije za migraciju u Libiji.

- Odgovorni moraju biti pozvani na odgovornost.

Ratom razorena Libija više puta je optuživana da je neprijateljsko okruženje za migrante i izbeglice, od kojih mnogi prolaze kroz zemlju pokušavajući da dođu do sigurnijih obala u Evropi.

Mnoge od ovih migranata presreću evropske vlasti i vraćaju ih nazad u Libiju. Prošlog meseca, Amnesti Internešenel objavio je izveštaj u kojem se detaljno opisuju "stravični ciklusi zlostavljanja" migranata u Libiji, uključujući nezakonita ubistva, prinudne nestanke, mučenja i silovanja.

Grupa za zaštitu prava kaže da je pandemija koronavirusa dodatno pojačala zlostavljanja.

- Umesto da budu zaštićeni, oni će se naći sa katalogom groznih kršenja ljudskih prava i sada nepravedno zbog širenja pandemije Covid-19 na duboko rasističkim i ksenofobičnim osnovama - rekla je Dijana Eltahavi, zamenik regionalnog direktora grupe za prava za srednju Evropu.

- Uprkos tome, čak i 2020. godine EU i njene države članice nastavljaju da sprovode politike zadržavanja desetina hiljada muškaraca, žena i dece u začarani krug zlostavljanja, pokazujući zanemarivanje života i dostojanstva ljudi. - stoji u izveštaju.

U avgustu je preko 45 migranata poginulo u brodolomu kod libijske obale. Prema podacima Agencije za izbeglice UN, više od 7.000 ljudi koji su putovali po opasnim vodama vraćeno je u Libiju 2020. godine.

Veruje se da će hiljade njih završiti u pritvorskim centrima u delovima Libije pod kontrolom međunarodno priznate vlade u Tripoliju. Tim CNN-a je 2017. bio svedok prodaje desetak muškaraca na aukciji robova u Libiji, što je otvorilo istragu o tržištima robova.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.