KAKVA TUGA U LAPONIJI U FINSKOJ: Nišsta više neće biti ISTO!
Deda nraz pez posla u Finskoj, Foto: Print Screen Youtube

korona sve ubija

KAKVA TUGA U LAPONIJI U FINSKOJ: Nišsta više neće biti ISTO!

U severnoj Finskoj se mnogi poslovi oslanjaju na turiste koji dolaze u posetu Deda Mrazu!

Objavljeno:

Ove godine za Božić Laponiju neće posetiti ni približan broj turista kao prošle godine zbog pandemije korona virusa, tako da u domu Deda Mraza u severnoj Finskoj, u Rovaniemiju, neće biti tako veselo, prenosi danas Rojters.

Već sada se zna da je nemoguće da će doći brojni turisti, jer su Finci usvojili najstrože mere u Evropi, uprkos niskom broju inficiranih, što znači da mnogi strani državljani neće moći da uđu u Laponiju, a oni kojima je dozvoljeno, suočavaju se sa dve nedelje karantina.

U severnoj Finskoj se mnogi poslovi oslanjaju na turiste koji dolaze u posetu Deda Mrazu.

Iz Deda Mrazovog sela, koje je smešteno osam kilometara od centra Rovaniemija, vidi se polarno svetlo, a često se ide na snežni safari.

Ali, broj kupljenih aranžmana je neuporedivo manji ove godine nego prethodne.

Već u avgustu je bilo jasno da će sever Finske osetiti posledice pandemije, jer je tada bio evidantiran pad od 78 odsto manje turista, podaci su Turističke organizacije Finske.

"Za lokalni biznis, definitivno, predstojeći Božić ne obećava. Božić će doći, ali koliko će nam dobrobiti doneti, pod upitnikom je", rekla je Sana Karikainen, direktor turističke organizacije Rovaniemija.

Finska je izbegla najgore efekte pandemije na proleće, kada je uvela vanredno stanje i izolovala glavni grad Helsinki.

Sada i u Finskoj raste broj obolelih, negativni rekordi se obaraju, a vlasti drzave od 5,5 miliona stanovnika su saopštile da ima blizu 13.000 infekcija dosad i 346 preminulih.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.