ZSO ZABRINUTA ZA EVROPU! Zbog čega je sve veći broj slučajeva a vrhunac EPIDEMIJE JE BIO U APRILU?
Hans Kluge, Foto: Youtube printscreen

KONFERENCIJA WHO

ZSO ZABRINUTA ZA EVROPU! Zbog čega je sve veći broj slučajeva a vrhunac EPIDEMIJE JE BIO U APRILU?

Covid-19 je sada peti uzrok smrti u Europi, dosegli smo broj od 1000 smrti dnevno.

Objavljeno: 14:06h

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da je naglo rastući broj novozaraženih "jako zabrinjavajuć".

Rečeno je to na press-konferenciji koju je održao Hans Kluge, regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu.

"Epidemiološka situacija u Europi je razlog za veliku zabrinutost. Dnevne brojke novozaraženih su u porastu, baš kao i brojke hospitalizovanih", rekao je Kluge.

"Covid-19 je sada peti uzrok smrti u Europi, dosegli smo broj od 1000 smrti dnevno", rekao je regionalni direktor WHO-a, dodavši kako situacija ipak nije toliko loša koliko je bila u aprilu.

Veći broj dnevnih slučajeva, pet puta manje smrti

"Iako beležimo dva do tri puta veći broj slučajeva dnevno u poređenju sa vrhuncem epidemije u aprilu, beležimo i pet puta manje smrti", rekao je Kluge.

Obasnio je da se deo većeg broja novozaraženih može povezati s većim brojem testova među mlađim ljudima, a niža smrtnost bi se mogla objasniti činjenicom da se virus širi među mlađim i samim time manje ranjivim ljudima.

Kluge kaže da bi "jednostavne mere poput masovnog korišćenja maski u kombinaciji sa strogim kontrolama okupljanja mogle spasiti 280.000 života do februara sledeće godine".

Podsetimo, u radu WHO-a Europe učestvuje 53 zemalja, među kojima su i Rusija i niz zemalja središnje Azije. U zemljama članicama zabeleženo je više od 7,5 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom, te gotovo 250.000 smrti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.