TURSKA POVUKLA JOŠ 1 GNUSNI POTEZ: Zbog ovoga sledi HUMANITARNA KRIZA!
Erdogan, ilustracija, Foto: AP

nečuveno

TURSKA POVUKLA JOŠ 1 GNUSNI POTEZ: Zbog ovoga sledi HUMANITARNA KRIZA!

Tursko ministarstvo odbrane nije odgovorilo na ove navode

Objavljeno:

Jermenija je danas optužila Tursku da ne dopušta avionima koji prevoze hitnu pomoć da korise njen vazdušni prostor, a nove borbe oko enklave Nagorno-Karabah prete da region uvuku u humanitarnu krizu.

Zareh Sinanijan, jermenski visoki komesar za pitanja dijaspore, rekao je da se odlaganje isporuke 100 tona pomoći iz SAD odlaže jer je Turska zabranila letove humanitarne pomoći za Jermeniju nad njenim vazdušnim prostorom.

Tursko ministarstvo odbrane nije odgovorilo na ove navode.

Azerbejdžansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je njegova vojska zadržala "operativnu prednost" duž linije kontakta sa Nagorno-Karabahom, ali da je situacija u pravcima Agdere-Agdam i Fizuli-Hadrut-Džabrail ostala napeta.

Azerijsko tužilaštvo saopštilo je da su dva civila ranjena granatiranjem u Agdamu.

Portparolka jermenskog ministarstva odbrane Šušan Stepanijan optužila je azerbejdžanske oružane snage za artiljerijsku vatru sa severa i jugoistoka, ali je rekla da snage Nagorno-Karabaha preduzimaju "odgovarajuće protivmere protiv napada".

Azerbejdžan i Jermenija međusobno su se optuživali za kršenje prekida vatre uspostavljenog pre manje od nedelju dana kako bi se omogućila razmena zarobljenika i tela ubijenih u sukobima koji su izbili 27. septembra.

Međunarodne organizacije, uključujući Međunarodni komitet Crvenog krsta, upozorile su da bi sukob, koji dolazi povrh pandemije kovid-19, mogao ugroziti desetine hiljada ljudi tokom narednih meseci.

Vlasti Nagorno-Karabaha navode da je u borbama od 27. septembra poginulo 555 vojnika odbrane, Azerbejdžan da su u sredu ubijena 43 civila, ali nisu otkrili vojne žrtve.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Rojters)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.