HITNO, OBJAVLJENI SU PODACI O NEŽELJENIM EFEKTIMA RUSKE VAKCINE PROTIV KORONE: Ovo smo svi čekali!
Vakcina/ilustracija, Foto: EPA-EFE/ MINZDRAV / HANDOUT

vakcina

HITNO, OBJAVLJENI SU PODACI O NEŽELJENIM EFEKTIMA RUSKE VAKCINE PROTIV KORONE: Ovo smo svi čekali!

Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ je 11. avgusta dobila potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije.

Objavljeno:

Ozbiljni neželjeni efekti prilikom primene prve ruske vakcine protiv virusa korona nisu registrovani, izjavio je zvaničnik Ruske agencije za fitosanitarni nadzor (Rospotrebandzor) Aleksandar Gorelov.

„U Rusiji su zabeležene samo lokalne reakcije na vakcinu, a ozbiljnijih neželjenih efekata nema“, kaže Gorelov.

Kako je naveo, u slučaju da se kod učesnika u ispitivanju registruje neko oboljenje ili ozbiljniji neželjeni efekti onda bi bila sprovedena istraga, jer se registracija svih preparata vrši strogo u skladu s međunarodnim protokolima.

U međuvremenu, američki proizvođač lekova "Ilaj Lili end kompani" saopštio je da je prekinuo klinička ispitivanja terapije protiv kovid-19 koja sponzoriše vlada. Kako su prenele agencije, razlog je pitanje njene bezbednosti.

Objava je usledila dan nakon što je kompanija "Džonson i Džonson" saopštila da je prinuđena da privremeno obustavi ispitivanje svoje eksperimentalne vakcine protiv korona virusa, nakon što se jedan dobrovoljac razboleo.

Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ je 11. avgusta dobila potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Trenutno su u toku postregistraciona ispitivanja vakcine u kojima učestvuje 40 hiljada dobrovoljaca. Očekuje se da će prvi rezultati postregistracionih ispitivanja biti objavljeni u oktobru-novembru 2020. godine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputniknews.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.