TAJNI PREGOVORI TRAMPA I PUTINA! Američki predsednik želi ovo, da li je realno???
Donald Tramp i Vladimir Putin, Foto: Printscreen/Youtube

NUKLEARNI SPORAZUM

TAJNI PREGOVORI TRAMPA I PUTINA! Američki predsednik želi ovo, da li je realno???

U poslednjih šest meseci Donald Tramp i Vladimir Putin obavili su niz telefonskih razgovora o kontroli naoružanja i poslali predstavnike na pregovore u Beč

Objavljeno:

Američki predsednik Donald Tramp nada se da će zaključiti nuklearni sporazum s Vladimirom Putinom pre predsedničkih izbora u Americi, što je rok koji predstavlja iznenađenje čak i za visoke republikanske funkcionere i pojedince u Beloj kući.

U poslednjih šest meseci Donald Tramp i Vladimir Putin obavili su niz telefonskih razgovora o kontroli naoružanja i poslali predstavnike na pregovore u Beč. Međutim, sve do pre nekoliko dana činilo se da su razgovori zapali u ćorsokak.

Drugog oktobra, savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen i njegov ruski kolega Nikolaj Patrušev sastali su se u Ženevi, nakon čega su Trampov izaslanik za kontrolu naoružanja Maršal Bilingsli i njegov ruski kolega Sergej Rjabkov naprečac odlučili da otputuju u Helsinki, pri čemu je Bilingsli u tu svrhu čak skratio putovanje u Aziju.

Izvor blizak razgovorima u petak je izjavio da Trampova administracija veruje da sada imaju okvirni sporazum koji su odobrili Putin i Patrušev i koji bi mogao da bude finalizovan u roku od nedelju dana čim se nastave pregovori.

Rjabkov je, međutim, u subotu rekao da “i dalje postoje ogromne razlike u pristupima, pa i što se tiče osnovnih elemenata takvog sporazuma”. Govoriti o predstojećem sporazumu nije “realno”, rekao je on.

O pregovorima obavešten samo uzak krug ljudi

Pripadnik američke administracije izjavio je za “Aksios” da su o pregovorima obavešteni samo najviši funkcioneri Nacionalnog saveta bezbednosti i Ministarstva spoljnih poslova, ali je potom dodao da su pojedini članovi Komiteta za spoljne poslove u Senatu i radne grupe za nacionalnu bezbednost takođe bili obavešteni.

Predstojeći izbori nisu jedini koji ubrzavaju proces. Novi START, poslednji veliki bilateralni sporazum o ograničavanju nuklearnog arsenala SAD i Rusije, ističe petog februara. Putin želi da ga produži za pet godina, Džo Bajden takođe. Trampova administracija je, međutim, stavila do znanja da će ugovor iz vremena Baraka Obame produžiti samo ako bude potpisan paralelni sporazum kojim bi se obe strane obavezale da zamrznu rezerve nuklearnih bojevih glava.

Osim toga, Sjedinjene Države očekuju da Rusija pristane na buduće pregovore o potpisivanju sporazuma o kontroli naoružanja pri čemu bi i Kina bila dovedena za pregovarački sto. Rusija, međutim, odbacuje bilo kakvu vrstu eksplicitnog pritiska na Kinu, pa SAD nastoje da nađu jezik prihvatljiv za obe strane, kaže upoznati izvor.

Rouz Gotemeler, glavni pregovarač za Novi START, smatra da bi sporazum “mogao sutra da bude potpisan”, zato što su “okvir već postoji”, a nije potrebno preciziranje detalja kao kod obavezujućih sporazuma.

- Tramp je već jasno stavio do znanja da želi potpisivanje sporazuma i mislim da bi Putin veoma rado potpisao sporazum s predsednikom Trampom - kaže ona.

Prema njenom mišljenju, ruske negativne izjave o sporazumu predstavljaju taktiku pregovaranja, koju Rusija svesno primenjuje jer se Trampu mnogo više žuri nego Putinu.

Ako se Rusi slože sa ozbiljnim pregovorima, SAD insistiraju da bi dogovor mogao biti postignut za oko nedelju dana. Bilingsli je ranije rekao "Aksiosu" da će Tramp i Putin gotovo sigurno lično potpisati svaki dogovor. Ali biće teško naterati Ruse da na bilo šta pristanu u tako kratkom roku, a Putin će možda radije sačekati rezultate izbora.

Bilingsli je upozorio da ako Rusija odbije da zaključi ugovor sada, a Tramp bude reizabran, američki uslovi će se zaoštriti, a Novi START će biti u opasnosti.

Šta je sporazum START

START je skraćenica za Strategic Arms Reduction Treaty – Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja. On od 2011. reguliše američko-rusko smanjivanje nuklearnog oružanog potencijala – strateške nuklearne bojeve glave bi trebalo da budu u obe zemlje smanjene na po 1.550 komada, a prenosni sistemi za njih trebalo je da budu smanjeni na 880 komada i to do 2018. U te prenosne sisteme spadaju interkontinentalne rakete s dometom preko 5.500 kilometara, podmornice s lansirnim raketnim sistemima i strateški bombarderi.

foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Sporazum su potpisali u aprilu 2010. tadašnji američki predsednik Barak Obama i ruski predsednik Dmitrij Medvedev. Sporazum ističe 2021, ali može da se produži na pet godina ako se obe strane saglase, piše "Dojče vele".

Od 1970. su Vašington i Moskva ograničili trku u naoružanju i počeli da grade sveobuhvatni sistem razoružanja i kontrole naoružavanja. Sredinom 2002. Vašington je jednostrano raskinuo Sporazum o protivraketnim sistemima (ABM), a prošle godine i Sporazum o zabrani raketa srednjeg dometa (INF). U maju je usledila najava Vašingtona da će raskinuti i sporazum Open Skies koji omogućava kratkoročno najavljene izviđačke letove pod motom „otvoreno nebo od Vankuvera do Vladivostoka“. Novi START je poslednji sporazum o naoružanju koji je još na snazi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.