KORONA KATASTROFA! U ovoj državi najviše umrlih od početka pandemije, NACIONALNA VALUTA PALA!
Merenje temperature, Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

KATASTROFAlne brojke

KORONA KATASTROFA! U ovoj državi najviše umrlih od početka pandemije, NACIONALNA VALUTA PALA!

U poslednja poslednja 24 sata potvrdjena su još 3.822 nova slučaja

Objavljeno:

Iran je objavio dnevni rekord umrlih od korona virusa - 251, istog dana kada su lokalni mediji preneli da su dva visoka zvaničnika zaražena i da je nacionalna valuta pala na najniži nivo ikada.Portparolka Ministarstva zdravlja Sima Sadat Lari rekla je ukupno umrlo 28.544 osoba od posledica korona virusa, što Iran čini najteže pogodjenom zemljom na Bliskom istoku.

U poslednja poslednja 24 sata potvrdjena su još 3.822 nova slučaja, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 500.075. Skoro 4.500 pacijenata je u kritičnom stanju.

Medju nedavno zaraženima je i šef iranske Organizacije za atomsku energiju, Ali Akbar Salehi (AEOI), prenela je novinska agencija Tasnim. On je testiran je pozitivno na virus prošle nedelje i od tada je u samoizolaciji, ali zdravstveno stanje mu je dobro, navela je agencija. ; Salehi je drugi zamenik iranskog predsednika Hasana Rohanija koji se zarazio korona virusom, jer u juče potvrdjeno da je zaražen i Mohamad Bagher Nobakh, zadužen za budžet i planiranje.

Iran se u početku dobro borio sa širenjem korona virusa, ali je u junu broj zaraženih ponovo počeo da raste. Vlada se u velikoj meri opirala uvodjenju ; zaključavanja širokog obima u uslovima popustale ekonomije zbog američkih ekonomskih sankcija koje Iranu zapravo zabranjuju prodaju nafte na medjunarodnom tržištu.

Menjačnice u Teheranu prodaju danas američki dolar za 315.000 rijala, u poredjenju sa 32.000 rijala za dolar u vreme iranskog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama 2015. godine.

Salehi u medjunarodnim krugovima važi kao jedan od ključnih iranskih pregovarača koji su učestvovali u nuklearnim pregovorima. Sporazum je smanjio iranske nuklearne aktivnosti u zamenu za ublažavanje sankcija, ali je predsednik Donald Tramp jednostrano povukao Sjedinjene Države iz sporazuma 2018. godine i ponovo uveo ekonomske sankcije Iranu.

Iranska valuta je naglo pala danas posle odluke Trampove administracije da stavi na crnu listu 18 iranskih banaka koje su do sada uglavnom izbegavale ponovo nametnute sankcije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta-AP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.