PUTIN I TRAMP SU PRESTRAVLJENI ZBOG OVOG PRIZORA IZ SEVERNE KOREJE: Kim je pokazao NUKLEARNOG MONSTRUMA! (VIDEO)
projektil, Foto: Screenshot: NK News

nema većeg

PUTIN I TRAMP SU PRESTRAVLJENI ZBOG OVOG PRIZORA IZ SEVERNE KOREJE: Kim je pokazao NUKLEARNOG MONSTRUMA! (VIDEO)

Na ogromnoj vojnoj paradi u glavnom gradu Severne Koreje je, po svemu sudeći, prikazan i interkontinentalni balistički projektil (ICBM) enormnih dimenzija, javlja AFP

Objavljeno:

Kako javlja Reuters pozivajući se na analitičare, radi se o projektilu kakav Severna Koreja još nije pokazala javno.

Snimke s državne televizije Sjeverne Koreje prikazuju kako transportno vozilo s 22 kotača prevozi golemi projektil, veći od ičeg što je vojska Severne Koreje dosad pokazala.

To je prvi put od 2018. da je Severna Koreja pokazala interkontinentalni balistički projektil na vojnoj paradi.

Južna Koreja je uoči parade najavila kako očekuje da bi Severna Koreja baš na današnjoj paradi mogla prikazati novi interkontinentalni balistički projektil ili nove balističke projektile lansirane s podmornica.

Kim Jong-un održao neuobičajeno obraćanje vojnicima

Severnokorejska državna televizija počela je emitirati snimku vojne parade održane u ranu zoru u subotu u povodu 75. godišnjice utemeljenja svoje Radničke stranke.

Severnokorejski vođa Kim Jong-un održao je neuobičajeno obraćanje vojnicima zahvalivši se im na pomoći koju su pružili kako bi popravili šete koje su letos nanijele oluje, prema snimci emitiranoj na televiziji.

Severna Koreja je jedina zemlja suočena s dvije krize, zdravstvenom zbog covida-19 te štetama izazvanima prirodnim katastrofama, ustvrdio je.

Zahvalio je vojsci jer pomaže spriječiti epidemiju koronavirusa.

Kim tvrdi da u Severnoj Koreji nema korone

Izolovana komunistička Severna Koreja provodi stroge mere kako bi sprečila pandemiju koronavirusa te je od januara zatvorila svoje granice. Službeno nije potvrdila nijednu infekciju unutar zemlje, no u taj podatak sumnjaju i južnokorejske i američke službe.

Kim je u govoru ponovio tu tvrdnju izrazivši zahvalnost što se nijedan stanovnik Sjeverne Koreje nije zarazio koronavirusom.

Naglasio je da se covid-19 ne bi mogao sprečiti bez socijalizma.

Godišnjica koja se uobičajeno slavi nizom koncerata i drugih svečanosti pomno se prati jer je to prigoda da Kim uputi poruke namijenjene domaćoj i inozemnoj javnosti.

Ranije u subotu združeni stožer južnokorejske vojske objavio je da je uočio znakove parade u glavnome gradu Pjongjangu, ali bez pojedinosti.

"Postoje znakovi da je Severna Koreja održala vojnu paradu jutros na Trgu Kim Il-sunga u čemu je sudjelovao velik broj vojnika s vojnom opremom", navodi se u izjavi. "Južna Koreja i američke obavještajne vlasti pomno prate razvoj događaja, a postoji mogućnost da je to bio središnji događaj".

Vojna parada održana u ranu zoru

Prvi put je vojna parada održana u ranu zoru, a južnokorejski dužnosnici smatraju da je Kim iskoristio paradu kako bi pokazao moć uoči američkih predsjedničkih izbora u studenome jer su razgovori o denuklearizaciji započeti s američkim predsednikom Donaldom Trumpom zapeli u slepoj ulici.

Komercijalni sateliti su slali snimke tisuća vojnika sjevernokorejske vojske koji vježbaju marširanje, a južnokorejski dužnosnici kazali su da bi Sjever mogao iskoristiti paradu da pokaže nove interkontinentalne balističke projektile (ICBM) ili nove balističke projektile lansirane s podmornica.

Strani diplomati u Pjongjangu često su dobivali pozivnice da prisustvuju takvim manifestacijama, no rusko veleposlanstvo objavilo je na društvenoj mreži da je diplomatska misija primila naputak da se "koliko je god moguće suzdrži" od putovanja u grad.

Jednako tako nijedan strani novinar nije primio pozivnicu za događaj. Brojna su veleposlanstva zatvorena zbog sanitarnih ograničenja i broj stranih promatrača u zemlji jako je ograničen. Državni mediji prenose da su mere ograničenja uvedene zbog sprečavanja epidemije razlog kašnjenja nekih važnih gospodarskih i građevinskih projekata.

Drakonske sankcije zbog nuklearnog programa

Međunarodna zajednica nametnula je Sjevernoj Koreji niz drakonskih sankcija zbog njezina nuklearnog programa i razvoja balističkih projektila.

"No to je ipak impresivno veliko okupljanje tijekom globalne pandemije, što govori da su sjevernokorejske vlasti više zabrinute za političku povest i nacionalni moral nego za to kako sprečiti širenje covida", zaključuje Leif-Eric Easley, predavač na Sveučilištu Ewha Womans u Seoulu.

Zadnji put je Severna Koreja prenosila vojnu paradu uživo na televiziji 2017., kada je pokazala brojne projektile ICBM u vrijeme visoke napetosti sa Sjedinjenim Državama.

Projektili ICBM bili su ponovno prikazani na paradi u veljači 2018., no ni tada strani novinari nisu primili pozivnice. Ubrzo nakon toga Kim je počeo susrete s međunarodnim vođama kao što je američki predsjednik Donald Trump te veliki projektili više nisu bili prikazivani javnosti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.