EU ULAŽE U ZAPADNI BALKAN 9 MILIJARDI EVRA! Obnavlja se železnica, investira u Dunav i prelazi na čistiju energiju
Evropska unija, Foto: Profimedia

investicije

EU ULAŽE U ZAPADNI BALKAN 9 MILIJARDI EVRA! Obnavlja se železnica, investira u Dunav i prelazi na čistiju energiju

Kako kaže, sredstva su značajno povećana u odnosu na raniji period, odnosno poslednjih sedam godina.

Objavljeno:

Evropska unija izdvojila je za Zapadni Balkan devet milijardi evra bespovratnih sredstva za podsticaj razvoja regiona, a od tog novca u Srbiji će biti finansirana obnova železnice, poboljšanje plovnosti Dunava, ali i prelazak na čistu energiju, izjavila je danas direktorka kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

Istakla je da se, pre svega, radi o investicijama za obnovu železničkog Koridora 10, koji bi, podseća, trebalo efikasnije da poveže Srbiju sa Hrvatskom i Severnom Makedonijom, ali i Beograd, Niš i Prištinu.

"U pitanju je suma koja će dati veliki podsticaj razvoju regiona, a naravno i Srbije i dugoročnom oporavku od posledica pandemije. Cilj ovih sredstava je i da pokrenu tranziciju ka ekološkoj i održivoj, digitalnoj ekonomiji, kako bi se približila i integrisala u tržište EU", navela je Negre za TV Prva.

Kako kaže, sredstva su značajno povećana u odnosu na raniji period, odnosno poslednjih sedam godina, što, dodaje, pokazuje posvećenost Evropske unije ovom regionu i potrebu da podrži ekonomski i socijalni razvoj.

"Pored mobilizacije tih devet milijardi evra, biće plasirana i dodatna sredstva kroz garancijski fond za Zapadni Balkan koji ima za cilj da podstakne investicije u narednih sedam godina, vredne 20 milijardi evra, u sinergiji sa najpovoljnijim zajmovima i finansijskim sredstvima i naše grupe, odnosno grupe EIB", rekla je Negre.

Naglasila da će raspodela sredstava biti u skladu sa planiranim projektima, nekim koji su već u planu, ali i novim projektima u Srbiji i regionu.

Pored obnove železnice, dodaje Negre, novac će biti uložen i na poboljšanju plovnosti Dunava.

Podseća da je i on, takođe, transevropski koridor, a koji je jako važan jer predstavlja prevoz robe i transport čistijim putem.

"Do sada u reke u regionu i njihovu plovnost nije ulagano. Mi smo već prisutni na realizaciji te investicije sa 100 miliona evra i 14 miliona evra donacije. Znači, dodatna bespovratna sredstva su planirana da se nastave ulaganja u taj projekat", rekla je Negre.

Prema njenim rečima, takođe će biti ulagano i u povećanje digitalizacije, kako bi se cela ekonomija podigla na jedan viši tehnološki nivo.

"U tom smislu, mi planiramo u jako kratkom periodu da potpišemo novi finansijski okvir za uvođenje brzog interneta u škole širom Srbije. Samo naše investiranje će biti oko 65 miliona evra i naravno u saradnji sa sredstvima iz budžeta Srbije", rekla je Negre.

Ističe i da će fokus evropskih investicija biti i na dekarbonizaciji regiona Zapadnog Balkana, odnosno na prelasku na čistu, energetski efikasniju ekonomiju.

Negre navodi da će se ulagati u projekte obnovljivih izvora energije i u sve ono što će pomoći da se region približi i priključi EU kada je u pitanju čistija ekonomija.

"Evropa se obavezala da do 2050. postane prvi kontinent koji neće imati emisiju štetnih gasova. To su velike obaveze i planovi, a i veliki i jako skupi projekti koji treba da se realizuju u Evropi", navela je Negre.

Dodala je da su već u ovom periodu fokusirani i na privatni sektor i istakla da su u poslednjih šest meseci potpisali nova finansiranja za pomoć malim i srednjim preduzećima.

Pomoć se odnosi, kaže, na privrednike koji imaju problem sa likvidnošću, koji imaju problem da održe nivo poslovanja s obzirom na ekonomsku krizu koja je zbog zdravstvenih okolnosti zadesila i region i Srbiju.

"Potpisali smo nedavno nova ulaganja u vrednosti od 30 miliona evra koja će pomoći privrednicima u ruralnim sredinama, podstaći žensko preduzetništvo, koja će pomoći onima koji se bore da se izbore sa krizom", rekla je Negre.

Istakla je da će deo paketa evropske pomoći biti usmeren upravo na taj sektor.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.