SVETSKI LEKARI POTVRDILI: Snimci otkrivaju da Tramp ima OZBILJNIH PROBLEMA SA DISANJEM
Tramp se oglasio na Tviteru da se oseća bolje nego pre 20 godina, Foto: Profimedia

Predsednikovo zdravlje

SVETSKI LEKARI POTVRDILI: Snimci otkrivaju da Tramp ima OZBILJNIH PROBLEMA SA DISANJEM

Otežano disanje je, opšte je poznato, jedan od uobičajenijih simptoma COVIDA-19, koji se neretko javlja kod oboljelih u rizičnim grupama

Objavljeno: 12:30h

Nakon što se američki predsednik Donald Tramp vratio iz bolnice Walter Reed, snimci emitovani iz Bele kuće izazvale su niz komentara po društvenim mrežama, od kojih neki dolaze od vrhunskih lekara.

Podsetimo, Tramp je prošlog petka dobio pozitivan test na covid-19, da bi u roku kraćem od 24 sata od objave rezultata bio prebačen u vašingtonsku bolnicu Walter Reid, koja je na glasu kao jedna od najboljih bolnica na svetu.

Nakon trodnevnog boravka u bolnici, prilikom kojeg je primio tri različite terapije (eksperimentalni koktel protivtela, Remdesivir i deksametazon), američki predsednik vratio se u Belu kuću.

Nakon što ga je helikopter Marine One prebacio do Bele kuće, Trump se popeo uz stepenice, skinuo masku i pozirao fotoreporterima.

Upravo su snimci tih trenutka izazvali vrlo zanimljive reakcije po društvenim mrežama, piše Njuzvik. Mnogi su komentarisali kako je sa snimaka očito da Tramp otežano diše, a bilo je i komentara u kojima se tvrdi da je Tramp u jednom trenutku vidljivo zadrhtao zbog boli uzrokovane otežanim disanjem.

Otežano disanje je, opšte je poznato, jedan od uobičajenijih simptoma COVIDA-19, koji se neretko javlja kod oboljelih u rizičnim grupama, a Tramp spada u visokorizičnu grupu zbog životne dobi (ima 74 godine) i indeksa telesne mase (BMI) koji ga svrstava u grupu gojaznih osoba.

No, čak i ako zanemarimo komentare s društvenih mreža koji dolaze ljudi koji nisu stručnjaci, treba imati na umu da su Trampovo disanje po povratku u Belu kuću komentarisali i lekari, odnosno profesori medicine.

"Hodao je kao da pati od otežanog disanja"

"Predsednik je hodao kao da pati od otežanog disanja. Napravio je oko 60 koraka (dvaput je zastao) i popeo se uz 30-ak stepenica. Kolika je bila njegova zasićenost kiseonikom pre napuštanja bolnice Walter Reid? Njegova 'energija' nije stvarna, verojatno se radi o nuspojavi steroida (deksametazona, op. a.). Puno je drugih problema", napisao je dr. Talmadge King Jr., dekan na USCF-u, jednom od najprestižnijih američkih univerziteta na polju medicine. King je, inače, jedan od vodećih svetskih stručnjaka za bolesti pluća.

Da je Tramp u trenutku povratka u Belu kuću zaista imao problema s disanjem, potvrdila je i dr. Lucy Kalanithi, izvanredna profesorka kliničke medicine na prestižnom američkom univerzitetu Stanford.

"Kao lekarka, osećam intenzivnu empatiju dok gledam ovo. Ovaj pacijent nije dobro", napisala je dr. Kalanithi.

"Istinski zastrašujuć osjećaj"

Kingovu procenu podržao je i njegov kolega s fakulteta, prof. dr. Bob Wachter: "Ako je ikad bilo ikakve sumnje u vezi stanja pluća, ova slika govori više od 1000 reči. Ovako izgledaju pacijenti kad značajan deo njihovih pluća ne može da razmenjuje kiseonik i ugljen dioksid. Istinski zastrašujuć osjećaj."

Trumpovi lekari: Još se nije izvukao, ali sme da ide kući

Podsetimo, lekarski tim Bele kuće je, uoči puštanja Donalda Trampa iz bolnice, utvrdio da se "predsednik još nije izvukao, ali da sme da ide kući".

Rekli su kako je Tramp dva puta u gotovo tri dana, koliko je bio u bolnici, primao ksieonik. U nedelju su mu dva puta značajno pale razine kiseonika, te ga je tada primio.

Sam Tramp je pre izlaska iz bolnice napisao: "Osećam se bolje nego pre 20 godina".

Nakon povratka iz Bele kuće Tramp je objavio video u kojem navodi da je bolnicu mogao napustiti još pre dva dana jer se osjećao sjajno, bolje nego u zadnjih 20 godina, a iako kaže da to ne zna, izrazio je nadu da je sada "možda i imun" na koronavirus.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / IndeksHR)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.