NA KAVKAZU I DALJE BUKTI RAT: Jermenska artiljerija slomila azerbejdžansko napredovanje sa jugo-istoka! (UŽIVO)
Rat na Kavkazu, Foto: Azerbaijan's Defense Ministry

pakao na zemlji

NA KAVKAZU I DALJE BUKTI RAT: Jermenska artiljerija slomila azerbejdžansko napredovanje sa jugo-istoka! (UŽIVO)

Vlasti su proglasile vanredno stanje i mobilizaciju u Karabahu

Objavljeno:

Azerbejdžanska strana je saopštila da je vojska zauzela više položaja i punktova, kao i jednu stratešku kotu, kao i da je oslobodila grad Džabrail.

- Oružane snage Azerbejdžana zauzele su brojne strateške kote u pravcu Agderina, oko Madagiza, i kontrolišu ih - saopštilo je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

S druge strane Minostarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da su zauzete strateške kote i da se napadači povlače.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem oktobra. Dve strane se međusobno optužuju za iniciranje sukoba. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mesta na liniji razgraničenja u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika.

Prema izjavama Ministarstva odbrane Jermenije, Karabah je bio podvrgnut vazdušnim i raketnim napadima. Jerevan je tvrdio da je Baku započeo ofanzivu u pravcu Karabaha.

U nepriznatoj republici Nagorno-Karabah saopštili su da je nekoliko mesta, uključujući i glavni grad Stepanakert, podvrgnuto artiljerijskoj paljbi. Vlasti su proglasile vanredno stanje i mobilizaciju u Karabahu.

09:08 - Jermeni artiljerijom slomili azerbejdžansko napredovanje

Jermenske snage odbile su žestok napad azerbejdžanskih snaga tokom noći na jugoističnom pravcu. Cilj ovog napada bilo je zauzimanje Džebraila (Jebrail).

Preciznom artiljerijskom vatrom slomljeno je azerbejdžansko napredovanje na ovom delu fronta. Istovremeno se otvorila mogućnost za kontanapad.

Takođe , kako je na društvenoj mrežei tviter izjavila portparol MO Jermenije Šušan Stepanjan uništeno je i jedno veliko skladište nafte.

09:01 - Pašinjan: Nastavak genocida nad Jermenima

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je danas da akcije Turske i Azerbejdžana liče na "teroristički napad" na Nagorno-Karabah i da je to nastavak genocida nad Jermenima.

"Suočavamo se sa azersko-turskim međunarodnim terorističkim napadom", rekao je Pašinjan za Skaj Njuz i dodao da "za njega nema sumnje da je to politika kontinuiteta genocida nad Jeremenima i politike ponovnog uspostavljanja turskog carstva", dodao je.

On je podsetio na ubistvo 1,5 miliona Jermena od strane Otomanskog carstva od 1915. do 1923. godine, prenosi Rojters.

08:18 - Azerbejdžan se priprema za ofanzivu na jugu

Azerbejdžanske snage prikupljaju veliki broj jedinca na području tromeđe sa Iranom duž reke Araks u pokušaju da krenu napred.

Na ovaj način pokušavaju da isprovociraju snage Nagorno-Karabaha da otvore vatru kako bi granate pale na teritoriju Irana.

07:51 - Stradalo još 40 sirijskih plaćenika

Tela 40 sirijskih plaćenika vraćena su svojim rođacima. Oni su poginuli boreći se u Nagorno-Karabahu protiv jermenskih snaga.

07:41 -Jermenija: Nismo raketirali naftovode u Azerbejdžanu

Jermenski zvaničnici odlučno su u utorak demantovali da su jermenske snage bombardovale naftovod u Azerbejdžanu.

Demanti je stigao i od predstavnice ministarstva odbrane Jermenije Šušane Stepanijan i iz kabineta predsednika sampoproglašene republike Nagorno-Karabah Vahrama Pogosijana, prenela je agencija Armenpres.

"Naši ciljevi su samo vojni objekti, a naftovod Baku-Tbilisi-Čejhan to nije", izjavio je Pogosijan i naglasio da je reč o lažnoj informaciji koja je plasirana s ciljem da se obmane međunarodna javnost.

07:21 - Azerbejdžan optužio Jermene za granatiranje gasovoda

Azerbejdžanska strana optužila je jermenske snage da su granatirale kasetnim bombama gasovod Baku-Tbilisi-Čejhan.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.