U PITANJU JE NAJVEĆA NENUKLEARNA EKSPLOZIJA U ISTORIJI: Britanski stručnjaci izneli stravične podatke o Bejrutu!
Rat, ilustracija, Foto: YOUTUBE/PRINTSCREEN/ԶԻՆՈՒԺ MEDIA

užas

U PITANJU JE NAJVEĆA NENUKLEARNA EKSPLOZIJA U ISTORIJI: Britanski stručnjaci izneli stravične podatke o Bejrutu!

Eksplozija koja je u augustu opustošila velike delove Bejruta bila je jedna od najvećih nenuklearnih eksplozija u istoriji, saopštili su stručnjaci sa Univerziteta Šefild u Velikoj Britaniji.

Objavljeno:

Tim stručnjaka sa Šefilda tvrdi da je eksplozija u libanskoj prestonici među najvećim eksplozijama u istoriji, kao i da je po snazi bila samo 20 puta manja od eksplozije nuklearne bombe u Hirošimi 1945. godine, preneo je sinoć Bi-Bi-Si.

Tim stručnjaka se nada da će im ovakva dešavanja pomoći da se pripreme za buduće katastrofe, dodaje britanski javni servis.

"Kada znamo koliki je prinos od takvih vrsta dešavanja, onda možemo razraditi opterećenje koje iz toga proizlazi. A to nam dalje govori kako da izgradimo zgrade koje su otpornije", rekao je doktor Sem Rigbi iz "Sheffield"s Blast and Impact Engineering" istraživačke grupe.

Eksplozija koja se desila 4. augusta u Bejrutu rezultat je slučajne detonacije približno 2.750 tona nepropisno uskladištenog amonijum nitrata u luci libanske prestonice.

U eksploziji je poginulo oko 190 ljudi, dok je više od 6.000 povređeno.

Tim iz Šefilda došao je do svoje procene proučavanjem 16 video snimaka objavljenih na društvenim mrežama, navodi Bi-Bi-Si.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.