TUĐMANA SU POGREŠNO LEČILI U BOLNICI U KOJOJ LEŽI TRAMP! Poživeo je 3 puta duže nego su mu predviđali!
Bil Klinton Franjo Tuđman, Foto: Printscreen/youtube

KAKVA GREŠKA!

TUĐMANA SU POGREŠNO LEČILI U BOLNICI U KOJOJ LEŽI TRAMP! Poživeo je 3 puta duže nego su mu predviđali!

Bolest prvog predsednika Hrvatske i lečenje držali su se u tajnosti, o tome se niko javno nij usudio da govori

Objavljeno:

Sedamnaest sati nakon što mu je dijagnostifikova zaraza kovidom-19 američki predsednik Donald Trump prebačen je helikopterom u vojnu bolnicu Valter Rid pored Vašingtona.

- Zbog predostrožnosti te na preporuku njegovog lekara i medicinskih stručnjaka, predsednik Tramp će sledećih nekoliko dana posao obavljati iz predsedničkog kabineta u bolnici Valter Rid - objavila je portparol Bele kuće Kejli Mekeneni.

Bolnica raspolaže predsedničkim apartmanom, sa sobom za sastanke i bolničkom sobom. U odvojenom bolničkom paviljonu sa šest apartmana, pored predsedničkog, je i apartman prve dame. Valter Rid je ugledna američka bolnica, u njoj su se devedesetih lečili hrvatski predsednik Franjo Tuđman i ministar obrane Gojko Šušak.

U toj bolnici redovno se leče američki predsednici, još od Frenklina Ruzevelta koji joj je postavio kamen temeljac. Pre svega je namenjena vojnicima, ali pruža medicinske usluge američkoj političkoj eliti, članovima Kongresa i Vrhovnog suda.

Tajna

Tuđmanu je 1996. u toj bolnici dijagnostifikovan rak želuca. U bolnici je ostao 20 dana. Njegova bolest i lečenje držali su se u tajnosti, o tome se javno niko nije usuđivao da govori. Jeseni 1999. Tuđmanu je pozlilo tokom putovanja u Rimu pa se ranije vratio u Zagreb.

Bio je vidljivo slab i bolestan. Na konferenciji za novinare jedino ga se novinar Jutarnjeg lista Boris Vlašić usudio da ga pita o njegovom zdravstvenom stanju. Na rubu živaca, Tuđman je rekao da "svaki čovek može biti malo umoran i prehlađen".

"Toliko je lupao po govornici da je jedan diktafon pao na pod, a sve su se kolege udaljile od mene, tako da sam ostao sâm da stojim", opisuje Vlašić. Tuđman je uskoro završio u bolnici, iz koje nije izašao živ.

U bolnici Valter Rid lečio se i tadašnji ministar obrane Gojko Šušak. Bolovao je od karcinoma pluća. U Valter Ridu je operisan, ali je uskoro preminuo.

Godinama kasnije bivši ministar zdravlja dr. Andrija Hebrang svedočio je da je predsednika Tuđmana jedva nagovorio na pregled. Na rutinskom pregledu otkrili su mu karcinom želuca. Dijagnoza je potvrđena u SAD-u.

"U Valter Ridu su mu rekli da ima devet meseci života i s tim se nikad nisam složio", rekao je Hebrang. Tuđman je bolovao od karcinoma koji se na ultrazvuku vidi tek kad metastazira i poveća okolne limfne čvorove. Žarište su otkrili u istom danu. U to vreme hemoterapija je bila jedina terapija."

Otpor

U Valter Ridu su mu hemoterapiju odbili dati uz obrazloženje da će imati loš kvalitet života, a nisu želeli da ga operišu. Samo su jednokratno ozračili to područje. Po meni su tu pogrešili. Jednokratnim zračenjem se ne ubija tumor, ali može se otežati situacija, citostatik ne može da dođe do tumora", ispričao je kasnije dr. Andrija Hebrang. Suprotstavio se stavu američkih lekara.

"Znao sam da imamo itekako dobre terapije za takav tumor i ni danas mi nije jasno zašto je Valter Rid odbio tu terapiju". "Predsedniče, ne dolazi u obzir, ja vam garantujem tri godine života", rekao je Tuđmanu.

Dovodio mu je strane lekare da ga pregledaju i nagovore ga da počne s hemoterapijom. To je Tuđman na jedvite jade prihvatio. No, otpor je nestao kad je hemoterapija počela da deluje, tumor se povukao, a on povratio snagu za svakodnevne obaveze. Živeo je trostruko duže nego što su mu predvideli u Valter Ridu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.