ŠTA AKO TRAMP UMRE? Amerika bruji, epilog je jasan
Donald Tramp, Foto: EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL

turbulentno u americi

ŠTA AKO TRAMP UMRE? Amerika bruji, epilog je jasan

Pitanje o kojem razmišljaju Amerikanci

Objavljeno:

U Americi se još nikada nije dogodilo da je predsednički kandidat umro, ili postao nesposoban za rad, tokom izbora ili nakon izboar elektora, ali pre potvrde Kongresa.

Predsednik SAD-a Donald Trump objavio je u petak da je pozitivan na COVID-19 i da ide u izolaciju.

Tramp ima blage simptome, ali dijagnoza je, manje od pet nedelja pre izbora 3. novembra, otvorila pitanja o tome što se događa ako predsednički kandidat ili izabrani predsednik umre ili postane nesposoban za rad.

Mogu li se izbori 3. novembra odložiti?

Nije verovatno da će se izbori odložiti iako u zakonu postoji mogućnost za tako nešto. Američki ustav daje Kongresu moć određivanja datuma izbora, a prema zakonu, oni se održavaju prvog utorka nakon prvog ponedjeljka u novembru, svake četiri godine.

Zastupnički dom pod demokratskom kontrolom gotovo bi se sigurno usprotivio odgađanju izbora, čak i ako bi Senat, koji je pod nadzorom Republikanaca, to izglasao. Predsednički izbori u Americi još nikad nisu odloženi, piše Reuters.

Što se događa ako kandidat umre pre izbora?

Demokratski i Republikanski nacionalni odbori imaju sistem kojim bi pozvali članove da glasaju o zamenskom kandidatu. Međutim, sada je verojatno već prekasno za zamijeniti kandidata na vreme za izbore.

Već je prošao rok za promenu glasačkih listića u mnogim državama, a glasački listići koji se šalju poštom, za koje se očekuje da će se široko koristiti zbog pandemije koronavirusa, već su poslani glasačima u preko 20 država.

Ako Kongres ne odgodi izbore, birači bi i dalje birali između republikanca Trumpa i demokrata Joea Bidena, čak i ako neko od njih umre pre 3. novembra

Što se događa ako kandidat umre pre glasanja elektora?

Prema elektorskom sistemu, pobednik na izborima određuje se osiguravanjem većine "elektorskih glasova" dodijeljenih svim državama i okrugu Kolumbia proporcionalno njihovom stanovništvu.

Elektori se sastaju 14. decembra kako bi glasali za predsednika. Pobednik mora dobiti najmanje 270 od 538 glasova.

Elektori obično glasaju za kandidata koji je dobio najviše glasova u njihovim državama, ali neke države dopuštaju elektorima da daju glas kome god žele. Ipak, više od pola država obvezuje elektore da daju glas kandidatu koji je dobio najviše glasova u njihovoj državi.

Različite države pak imaju različite zakone, ali većina nema određeno što bi elektori trebali napraviti u slučaju smrti predsedničkog kandidata. Primera radi, u Michiganu elektor mora glasati za pobedničkog kandidata čije je ime bilo na glasačkom listiću, bez obzira bio on živ ili mrtav, dok u Indiani elektor mora glasati za kandidata kojeg je stranka ponudila kao zamenu za preminulog.

- U slučaju smrti kandidata, protivnička stranka mogla bi na sudu osporiti treba li dopustiti elektorima da glasaju za zamenu - rekla je Lara Brown, upravnica Fakulteta za politički menadžment na Sveučilištu George Washington.

Što će se dogoditi ako novoizabrani predsednik umre ili postane nesposoban za rad nakon što je Kongres potvrdio rezultat?

Prema Američkom ustavu, izabrani predsednik priseže 20. januar, na Dan inauguracije, dve nedeje nakon što Kongres potvrdi rezultat. Ako bi izabrani predsjednik umro, izabrani potpredsjednik polagao bi zakletvu 20. januara.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24 sata)

.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.