KINA ĆE OPET PASTI NA KOLENA! Tek su se izborili sa koronom, a sad...
Mislim da je virus uglavnom pod kontrolom, Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

kina

KINA ĆE OPET PASTI NA KOLENA! Tek su se izborili sa koronom, a sad...

Biće to zahtevna provera efikasnosti vlade u nastojanjima da ukroti virus, ali i dugo očekivani zamah ekonomskom oporavku

Objavljeno:

Dan Narodne Republike Kine prvi je veliki praznik u zemlji nakon što se zemlja izborila sa pandemijom korona virusa. Očekuje se da će tokom “Zlatne sedmice”, osmodnevne pauze na sredini jeseni, stotine miliona ljudi krenuti na odmor autoputevima, vozovima i avionima.

Biće to zahtevna provera efikasnosti vlade u nastojanjima da ukroti virus, ali i dugo očekivani zamah ekonomskom oporavku.

Prošle godine, za praznik su obavljena 782 putovanja unutar zemlje što je zemlji donelo prihod od skoro 650 milijardi juana, (95 milijardi dolara), saopštilo je kinesko Ministarstvo za kulturu i turizam, koje za ovu godinu očekuje 550 miliona domaćih turista, dok najveća turistička agencija u zemlji “Ctrip” spominje broj od preko 600 miliona, dakle, u oba slučaja, više od 70 odsto prošlogodišnjeg nivoa, prenosi CNN.

Ovoliki broj domaćih turista tokom tako kratkog perioda nezamisliv je za mnoge zemlje, gde vlade muku muče da suzbiju infekciju koja se širi. Taj problem kineske turiste za sada preterano ne brine, budući da je stopa širenja zaraze oko nule, a zemlja uvela mere kontrole na granicama, koje spadaju u najstrože na svetu.

- Mislim da je virus uglavnom pod kontrolom – kaže Čen Čijanmej (29) iz Guangdžoua, na jugu Kine, koja je u utorak iz Šangaja otputovala za Šangaj.

Znak samopouzdanja vlade

Korona virus, koji je u decembru prošle godine prvo otkriven u Vuhanu, u centralnoj Kini, odakle se proširio na ceo svet, od marta je uglavnom pod kontrolom. Tu I tamo pojavi se epidemija manjih razmera, ali one brzo bivaju suzbijene primenom strogih mera i programa testiranja. Od sredine avgusta, Kina nije zabeležila nijedan simptomatičan slučaj zaraze, a prošle nedelje je prvi put registrovala asimtpomatične infekcije za više od mesec dana, nakon što je kod dvojica lučkih radnika u Ćingdaou koju su istovarivali uvezene morske plodove otkriven korona virus.

Pre osam meseci, za Kinesku novu godinu, vladala je atmosfera anksioznosti i zlih slutnji. Vlada je dva dana ranije uvela nezapamćeno “zaključavanje” grada, ali se do tada virus već bio proširio na druge provincije i izvan zemlje, jer su stotine miliona Kineza otputovale kući da proslave praznik s porodicom ili na odmor u inostranstvo.

U međuvremenu su ukinuta sva ograničenja kretanja unutar zemlje. Iako zvanično u pojedinim gradovima putnici moraju da imaju zeleni zdravstveni kod na mobilnom telefonu na železničkim stanicama i aerodromima, ta mera se ne primenjuje strogo.

Kineski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti saopštio je prošle nedelje da putovanja unutar zemlje za predstojeći praznik mogu “normalno” da se organizuju, budući da su svi gradovi u kontinentalnom delu Kine označeni kao mesta niskog stepena rizika od korona virusa, što pokazuje da je vlada sigurna da može da drži virus pod kontrolom.

Zamah lokalnom turizmu

Kineske vlasti, uključujući i Kineski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti i ministarstvo spoljnih poslova, apelovale su na Kineze da ne putuju u inostranstvo ako to nije neophodno, budući da tamo virus još besni.

Tokom “Zlatne sedmice”, najdužeg praznika u Kini pored Kineske nove godine, srednja klasa obično u velikom broju putuje u inostranstvo, prošle godine je sedam miliona putovanja obavljeno samo za taj praznik, pri čemu su Japan i Tajland bili među glavnim destinacijama, pokazuju vladini podaci, ali ove godine takva putovanja su praktično nemoguća, s obzirom na vizna ograničenja i obavezan karantin širom sveta, ali i nedostatak međunarodnih letova. Po povratku u Kinu putnici moraju da budu dve nedelje u strogom karantinu, pri čemu najmanje polovinu tog perioda provode u hotelima koji su za to namenjeni.

Zbog toga Kinezi biraju domaće destinacije, a lokalne vlade se takmiče da privuku turiste. Prema podacima agencije “Ctrip”, više od 20 provincijskih i lokalnih vlada izdale su vaučere za turizam, dok je oko 1.500 turističkih odredišta širom Kine ponudilo besplatne karte ili karte sa popustom.

Operator kineske železnice “Čajna stejt rejlvej grup” očekuje oko 108 miliona putnika od 28. septembra do osmog oktobra i za praznik je pustio u saobraćaj dodatnih 1.200 vozova. “Kineski sajt za onlajn rezervacije “Qunar” procenjuje da će za “Zlatnu sedmicu” biti prodato više od 15 miliona avio-karata u domaćem avio-saobraćaju, što je povećanje od 10 odsto u odnosu na 2019.

Na kineskim autoputevima očekuju se velike gužve, prema nekim procenama, oko 51 miliona vozila dnevno, što je povećanje od jedan od tri odsto u odnosu na prošlu godinu, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.