U JERMENIJI SE DANAS VODI RAT! A da li ste znali da je ona prva zemlja na svetu KOJA JE ZBOG VERE URADILA OVO
Povodom najnovijih dešavanja na Kavkazu, Foto: Printscreen/Jutjub

Istorija

U JERMENIJI SE DANAS VODI RAT! A da li ste znali da je ona prva zemlja na svetu KOJA JE ZBOG VERE URADILA OVO

U jednoj državi na istoku, čiji je narod kroz istoriju strašno propatio od uticaja stranih sila kao što je Turska, hrišćanstvo je primljeno 65 ili 85 godina ranije. Mnogi su pokušali da unište tu državu i da je obrišu sa lica zemlje

Objavljeno:

JERMENIJA je država koja može da se pohvali veoma bogatom istorijom. Kad je reč o hrišćanstvu, je ova država primila Hrišćanstvo već pre bitke na Milvljeskom mostu na reci TIbar u Rimu, gde je Konstantin Veliki dobio bitku protiv Makscenija 28.oktobra 312 godine.

Hrišćanstvo je tada u Rimskom Carstvu samo prihvaćeno i tolerisano ali se nije vodilo kao glavna religija. Može se reći da je samo bila službeno prihvaćena religija, do 27.februara 380 godine kad je izdat Solunski edikt od strane cara Teodosija Velikog, Gracijana i njegovog polubrata Valentinijana II, koji su vladali zapadom. Tim ukazom je Rimsko carstvo postala prva država gde je hrišćanstvo postalo državna religija.

Šteta što to nije istina...

U jednoj državi na istoku, čiji je narod kroz istoriju strašno propatio od uticaja stranih sila kao što je Turska, hrišćanstvo je primljeno 65 ili 85 godina ranije. Mnogi su pokušali da unište tu državu i da je obrišu sa lica zemlje.

Ta država je JERMENIJA

Koreni hrišćanstva u Jermeniji idu nazad do 1. veka, dakle, do njegovog samog početka.Njeno crkveno predanje te korene čak tera nazad do samog vaskrsenja Isusa Hrista, što verovatno ne može biti istinito, ali može da postoji zrno ispravnosti koje govori o prisutnosti hrišćanstva među jermenima na smaom početku.

Povodom najnovijih dešavanja na Kavkazu, moramo dodati da Jermenija već vekovima unazad vodi bitke sa susednim državama. Osmansko carstvo je za vreme prvog svetskog rata sprovodilo masovno ubijanje nad jermenskim narodom na njihovim teritorijama. Jermenija je bila brzo uvučena u krvavi rat sa Azerbejdžanom oko uglavnom jermenskog regiona Nagorno-Karabah, koji traje do današnjeg dana.

Bonus video:

(Espreos.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.