BRITANIJA UVELA SANKCIJE LUKAŠENKU! Zamrznuta imovina i zabrana putovanja, ali to nije sve
Aleksandar Lukašenko, Foto: Beta

OŠTRO

BRITANIJA UVELA SANKCIJE LUKAŠENKU! Zamrznuta imovina i zabrana putovanja, ali to nije sve

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab izjavio je da su sankcije uvedene kao deo koordiniranog pristupa s Kanadom, "u težnji da se podrže demokratske vrednosti i izvrši pritisak na one odgovorne za represiju"

Objavljeno: 22:35h

Velika Britanija je uvela sankcije beloruskom predsedniku Aleksandra Lukašenka, njegovom sinu i šestorici drugih visokih vladinih zvaničnika nakon spornih predsedničkih izbora i represije nad demonstrantima u Belorusiji.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab izjavio je da su sankcije uvedene kao deo koordiniranog pristupa s Kanadom, "u težnji da se podrže demokratske vrednosti i izvrši pritisak na one odgovorne za represiju", prenosi AP.

Mere uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine za osam osoba iz beloruske vlade, uključujući Lukašenka, njegovog sina Viktora Lukašenka i Igora Sergenka, šefa predsedničke administracije. Slične sankcije uvela je i Kanada.

Britanska vlada je navela da je Lukašenko, koji Belorusijom upravlja više od 26 godina, prvi lider koji je sankcionisan u okviru novog britanskog programa sankcija za ljudska prava, koji je uveden u julu.

- Danas su Velika Britanija i Kanada poslale jasnu poruku uvođenjem sankcija nasilnom i prevarantskom režimu Aleksandra Lukašenka. Ne prihvatamo rezultate ovih nameštenih izbora - rekao je Rab.

Belorusija uvodi sankcije zvaničnicima baltičkih država

Belorusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će uvesti sankcije protiv oko 300 zvaničnika baltičkih država u znak odmazde zbog uvođenja zabrane putovanja većem broju beloruskih zvaničnika, javila je Belta.

Ministarstvo ja navelo da će staviti na svoju listu oko 100 zvaničnika iz svake od baltičkih država - Estonije, Letonije i Litvanije, preneo je Rojters.Te zemlje su 25. septembra uvele zabranu putovanja za oko 100 beloruskih zvaničnika, dodavši ih na spisak zvaničnika kojima su već uvedene sankcije, a na kojem se od ranije nalaze predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko i još 29 zvaničnika.

Na novom spisku se nalaze pripadnici interventne policije, sudije Vrhovnog i Ustavnog suda i članovi predsedničke administracije, saopšteno je iz kabineta predsednika Litvanije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.