SVEŠTENIK VINKO PULJIĆ BRANI USTAŠE: Traži donacije za negiranje zločina u Jasenovcu, Nemci se ogradili od njega
Logor u Jasenovcu, Foto: Beta/Lana Slivar Dominić

JAsenovac

SVEŠTENIK VINKO PULJIĆ BRANI USTAŠE: Traži donacije za negiranje zločina u Jasenovcu, Nemci se ogradili od njega

Navodeći da ih poziva u ime Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, Puljić navodi da su članovi tog društva od svog osnivanja 2014. godine nizom knjiga, članaka, feljtona i javnih istupa snažno u javnosti, kako kaže, "osporili crne mitove o jasenovačkom logoru"

Objavljeno:

BISKUPIJA Hildešajm (Hildesheim) zvanično se ogradila od objave katoličkog sveštenika Vinka Puljića, koji je na svom fejsbuk profilu pozvao ljude da novčano podrže negatore Jasenovca, piše zvaninicki portal Nemačke biskupske konferencije "katholich.de", preneo je hrvatski portal Indeks (Index.hr).

Puljić je, navodi se, 12. septembra na Fejsbuku objavio post obraćajući se, kako je naveo, "dragim prijateljima i prijateljima istine", kojim ih poziva da svojim donacijama pomognu utvrđivanje "realne slike događaja u logorima Jasenovcu i Staroj Gradiški", kao i drugih zbivaja u periodu Drugog svetskog rata i posleratnog perioda.

Navodeći da ih poziva u ime Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, Puljić navodi da su članovi tog društva od svog osnivanja 2014. godine nizom knjiga, članaka, feljtona i javnih istupa snažno u javnosti, kako kaže, "osporili crne mitove o jasenovačkom logoru".

Indeks piše da je reč o objavi koju potpisuje i kontroverzni publicista Igor Vukić, autor knjige "Radni logor Jasenovac", u kojoj negira zločinački karakter ovog ustaškog logora, a Puljić ju je preneo na svom fejsbuk profilu.

Dodaju da je Vukić sada predsednik tog "notornog udruženja, koje je prethodno vodio i moćni kaptolski sveštenik Stjepan Razum".

Ispod te objave, Puljić je napisao i sledeće:"Zar je greh rušiti mitove laži, a težiti i tražiti istinu?"

Puljić je pripadnik Hrvatske katoličke misije u nemačkom gradu Gotinengu, a na njegovom fejsprofilu se još mogu naći pohvale saborskom poslaniku Mosta Marinu Miletiću, kao i odavanje pošte osuđenom otmičaru aviona Zvonku Bušiću.

Često se, piše Indeks, spominju i hrvatski branitelji, doduše iz Čapljine.

Na društvenim mrežama se može naći i fotografija na kojoj se grli s osuđenim ratnim zločincem Darijem Kordićem.

Iz biskupije Hildešajm na čijem području Puljić obavlja svoj pastoralni i, kako piše Indeks, očito svoj politički angažman, smatra da su simpatije prema fašističkim pokretima neprihvatljive.

Smatraju, dodaje se, da u to biskupiji smatraju i da je greh pozivati na finansiranje negatora Jasnovca.

Portal Nemačke biskupske konferencije piše da se "biskupija Hildešajm" distancira od hrvatskog sveštenika koji pozvao na donacije jednom revizionističkom društvu".

Portparol biskupije Volker Bauerfeld izjavio je da će Puljića pozvati da se ogradi od Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac.

"Za jednog katoličkog sveštenika su simpatije prema fašističkim pokretima neprihvatljive", naglasio je Bauerfeld i dodao da se "poruke Jevanđelja ne mogu spojiti s fašizmom".

Ističe i da će o Puljićevoj sudbini bskupija odlučiti nakon konsultacija sa centralom Hrvatske katoličke misije u Frankfurtu.

Indeks podseća da je veći pisao da je Hrvatska katolička misija često leglo ekstremizma u kojem se nanosi šteta reputaciji Republici Hrvatskoj, a ovo nije prvi primjer da nemačka Katolička crkva mora da reaguje zbog, kako navode, "proustaških ispada hrvatskih katoličkih sveštenika".

Poznat je, napominju, i slučaj pozivanja neonacista Velimira Bujaneca na proslavu Hrvatske katoličke misije u Majncu, od čega se lokalna nemačka biskupija takođe ogradila.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.