OVO SU SNIMCI UŽASA KOJI OSLIKAVAJU STANJE U JERMENIJI: Gledajte ih na svoju odgovornost! (VIDEO)
Ratno stanje u Jermeniji, Foto: Printscreen/Youtube/ԶԻՆՈՒԺ MEDIA

HITNO

OVO SU SNIMCI UŽASA KOJI OSLIKAVAJU STANJE U JERMENIJI: Gledajte ih na svoju odgovornost! (VIDEO)

Objavljena je i opšta mobilizacija

Objavljeno:

Vlasti u regionu Nagorno-Karabah uvele su ratno zakonodavstvo zbog eskalacije sukoba sa Azerbejdžanom, prenosi TAS. Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje i objavila opštu mobilizaciju. Moskva traži prekid sukoba.

Jermenski mediji su preneli da je predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Artjunjan u Stepanakertu saopštio da je uvedeno ratno zakonodavstvo.

- Počeli smo sa mobilizacijom svih građana starijih od 18 godina. U zemlji je proglašeno ratno stanje - rekao je on.

Žrtve na obe strane

Sukob između snaga Jermenije i Azerbejdžana izbio je danas oko spornog regiona Nagorno-Karabah, a najmanje jedan azerbejdžanski helikopter je oboren, javlja BBC.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan je rekao da je Azerbejdžan pokrenuo vazdušne i artiljerijske napade. Azerbejdžan je saopštio da je to odgovor na granatiranje po čitavom frontu.

Obe strane su prijavile da ima civilnih žrtava, navodi BBC.

Jermenska vojska je objavila snimke na kojima se navodno vidi kako su uništeni azerbejdžanski tenkovi. Međutim, za sada nije nezavisno potvrđena njihova verodostojnost.

Rečeno je da je vojska oborila dva helikoptera i tri bespilotne letelice i uništila tri tenka. „Naš odgovor biće proporcionalan, a vojno-političko rukovodstvo Azerbejdžana snosi punu odgovornost za situaciju“, navodi se u saopštenju.

Kasnije je portparolka Mnistarstva odbrane Šušan Stepajan rekla je da su ubijeni žena i dete, a proverava se i dalje izveštavanje o žrtvama.

- Čitava odgovornost za ovo leži na vojno-političkom rukovodstvu Azerbejdžana - insistirao je portparol jermenskog Ministarstva odbrane.

Azerbejdžan je u međuvremenu optužio jermenske snage za pokretanje „namernih i ciljanih“ napada na Nagorno-Karabah.

- Postoje izveštaji o mrtvim i ranjenim među civilima i vojnim službenicima - rekao je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

U međuvremenu je Azerbejdžan najavio „kontraofanzivnu operaciju naših trupa duž čitavog fronta kako bi suzbio borbenu aktivnost oružanih snaga Jermenije i osigurao bezbednost civilnog stanovništva“.

Intenzivno granatiranje nekoliko sela dovelo je do ubijanja ili ranjavanja civila i ozbiljne štete na infrastrukturi, saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane. Dodaje se da je jedan helikopter izgubljen, ali je posada preživela, a 12 jermenskih sistema PVO uništeno. Azerbejdžan poriče druge gubitke koje je prijavila Jermenija.

Moskva: Odmah obustaviti vatru

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas strane uključene u konflikt u Nagorno-Karabahu da odmah obustave vatru i počne pregovore o stabilizaciji situacije.

Ministarstvo je u saopštenju istaklo da je u tom regionu došlo do naglog pogoršanja situacije, prenosi TASS.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.