NAUČNICI IZDALI UPOZORENJE, KORONA JE POKRENULA NOVI PROBLEM: Biće mnogo smrti ako se ovo dogodi!
Koronavirus/ilustracija, Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

EVO O ČEMU JE REČ

NAUČNICI IZDALI UPOZORENJE, KORONA JE POKRENULA NOVI PROBLEM: Biće mnogo smrti ako se ovo dogodi!

Odlaganje pregleda, odnosno ranog otkrivanja malignih oboljenja i operacija, može imati kao posledicu drastičan porast preminulih u narednim godinama, upozorenje-alarm stiže iz italijanske Asocijacije onkološke medicine (AIOM)

Objavljeno:

Od marta do aprila zbog karantina i odluke da apsolutnu prednost imaju pacijenti zaraženi kovidom-19, u Italiji nije obavljeno više od 50.000 operacija na onima koji boluju od raka, a više od 600.000 operacija iz domena opšte hirurgije je takođe odloženo, piše dnevni list "Il fato Kotidijano".

Odlaganje pregleda, odnosno ranog otkrivanja malignih oboljenja i operacija, može imati kao posledicu drastičan porast preminulih u narednim godinama, upozorenje-alarm stiže iz italijanske Asocijacije onkološke medicine (AIOM).

U prvim mesecima ove godine, u vreme karantina zbog pandemije Covida-19, u italijanskim bolnicama urađeno je milion i po pregleda manje nego prethodne godine, a u istom periodu porastao je broj preminulih od kancerogenih oboljenja u odnosu na prošlu glodinu.

- Rizik je veliki da zbog kasnog otkrivanja, mnogi oblici kancerogenog oboljenja, koji se inače uspešno leče, završe smrću pacijenta upravo zbog kašnjenja u dijagnozi i lečenju - kaže predsednik Asocijacije, Dzordano Bereta.

I u Sjedinjenim Američkim Državama prednost lečenju od kovida-19, imaće posledice po pacijente obolele od nekog oblika raka.

Prema procenama Nacionalnog instituta za rak, narednih godina u SAD se može očekivati 10.000 više žrtava od raka dojke i debelog creva, nego u vreme pre pandemije.

U članku štampanom u engleskom naucnom časopisu Lancet, prognozira se da će broj preminulih od kancerogenih obolenja u Engleskoj, zbog kasne dijagnoze i lečenja uzrokovanih okolnostima pandemije Covida-19, biti između 10 i za 16 odsto više, nego u vreme bez pandemije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.