MRTVA TRKA U AMERICI: Tramp sustigao Bajdena u ključnim državama, evo koji je odlučujući faktor!
Donald Tramp, Foto: EPA/Al Drago / POOL

NEREŠENO

MRTVA TRKA U AMERICI: Tramp sustigao Bajdena u ključnim državama, evo koji je odlučujući faktor!

Ovo istraživanje pokazuje da je u ključnim saveznim državama demokrat Džo Bajden tek u neznatnoj prednosti pred republikanskim predsednikom Donaldom Trampom

Objavljeno:

Istraživanja, koje je za Rojters uradio "Ipsos", pokazuju da je trka za američkog predsednika tešnja nego što to ukazuju ankete na nacionalnom nivou.

Ovo istraživanje pokazuje da je u ključnim saveznim državama demokrat Džo Bajden tek u neznatnoj prednosti pred republikanskim predsednikom Donaldom Trampom.

Prema toj anketi, Bajden je u maloj prednosti pred Trampom u tri ključne države, a u ostale tri vode mrtvu trku.

Online istraživanje javnog mnjenja, sprovedeno u septembru, pokazuje da su Bajden i Tramp izjednačeni u Floridi i Severnoj Karolini te da Bajden vodi za samo jedan postotni bod u Arizoni. U Pensilvaniji, Bajden vodi za tri postotna boda te za pet u Viskonskinu i Mičigenu.

Sve navedene države biće odlučujuće u odabiru pobednika na izborima 3. novembra. Ne samo da imaju veliki broj stanovnika, već je u svakoj od njih ishod neizvestan te je teško prognozirati kome će pripasti elektorski glasovi iz spomenutih država.

U svakoj od tih država, pojašnjava Rojters, razlika između dvojice kandidata je blizu ili unutar statističke greške, što znači da ni jedan kandidat nema jasnu prednost.

Ako se iščitavaju zajedno, ankete na nacionalnom nivou i po saveznim država pokazuju da bi ovogodišnji izbori mogli završiti isto kao i 2016., s demokratima s većinom osvojenih glasova, ali s republikancima koji će osvojiti Elektorski kolegijum, koji broji 435 delegata, i Belu kuću.

Bajden trenutno ima prednost na nacionalnom nivou, ali Tramp ima gotovo iste šanse za pobedu u ključnim državama, a time i dovoljno elektorskih glasova za drugi mandat.

Čini se da glasači u takozvanim "swing states" nisu kaznili Trampa zbog načina upravljanja korona krizom u onoj meri kao glasači u ostalim saveznim država, a osim toga, skloniji su mišljenju da je Tramp bolji od Bajdena kada je u pitanju ekonomija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.