ŠTA SE TO DEŠAVA SA RUSIJOM I AMERIKOM: Poslato veliko upozorenmje, sada je sve iusplivalo na videlo
Vežbe "Kavkaz 2020" održavaju se od 21. do 26. septembra na teritoriji Južnog vojnog okruga i na Crnom i Kaspijskom moru pod rukovodstvom Gerasimova. U njima učestvuje oko 80 hiljada ljudi, Foto: printscreen

upozorili

ŠTA SE TO DEŠAVA SA RUSIJOM I AMERIKOM: Poslato veliko upozorenmje, sada je sve iusplivalo na videlo

Načelnik Generalštaba je kao primer povećane aktivnosti NATO u blizini ruskih granica naveo letove avione i prisustvo pomorskih snaga NATO u Barencovom, Baltičkom i Crnom moru

Objavljeno:

U poslednje vreme se primećuje povećana vojna aktivnost SAD i NATO na 20-30 kilometara od državnih granica Rusije, rekao je načelnik Generalštaba oružanih snaga Rusije general armije Valerij Gerasimov na brifingu nakon završetka vojnih vežbi "Kavkaz 2020".

- Rast vojne aktivnosti SAD i NATO ne odigrava se u Atlantskom ili Karipskom basenu, nego na 20-30 kilometara od ruske granice. S tim u vezi, teza o povećanoj agresivnosti Rusije, koju širi NATO, je lažna - rekao je Gerasimov.

Načelnik Generalštaba je kao primer povećane aktivnosti NATO u blizini ruskih granica naveo letove avione i prisustvo pomorskih snaga NATO u Barencovom, Baltičkom i Crnom moru.

Prema njegovim rečima, rusko Ministarstvo odbrane je namerno premestilo praktični deo vežbi "Kavkaz 2020" u unutrašnjost zemlje, kako ne bi izazivali tenzije u Evropi.

- Ministarstvo odbrane Rusije takođe se pridržava politike usmerene na smanjenje napetosti u Evropi. S tim u vezi, Oružane snage 2020. godine nisu održavale velike vojne vežbe u blizini granica zemalja-članica NATO, nego su velike praktične akcije vojske u okviru strateških vojnih vežbi "Kavkaz 2020" namerno premestile u unutrašnjost zemlje - objasnio je Gerasimov.

Gerasimov je istakao da vežbe nisu bile usmerene protiv drugih zemalja i bile su u skladu sa ruskom vojnom doktrinom, koja je, po njegovim rečima, odbrambenog karaktera.

- Tradicionalno, priprema i realizacija strateških vojnih vežbi su zasnivane na principu maksimalno moguće otvorenosti. Vojni atašei stranih država su bili obavešteni o ciljevima, zadacima, regionima, snagama i sredstvima koje su uključene u vežbe - istakao je Gerasimov.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane Rusije je usmereno na konstruktivni dijalog sa NATO u cilju osiguravanja međunarodne bezbednosti.

- Ministarstvo odbrane Rusije uvek se držalo kursa usmerenog na izgradnju konstruktivnog dijaloga sa NATO i drugim zemljama u interesu osiguravanja globalne i regionalne bezbednosti - istakao je Gerasimov.

On je istakao da je ruska strana spremna da razvija vojnu saradnju sa susedima i partnerima, uključujući sprovođenje zajedničkih operativnih borbenih obuka u cilju rešavanja zajedničkih zadataka suprotstavljanja terorističkim pretnjama.

Vežbe "Kavkaz 2020" održavaju se od 21. do 26. septembra na teritoriji Južnog vojnog okruga i na Crnom i Kaspijskom moru pod rukovodstvom Gerasimova. U njima učestvuje oko 80 hiljada ljudi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.