AMERIČKI VODEĆI NAUČNICI OTKRILI KAKO DA PREPOZNATE ZARAŽENOG KORONOM BEZ SIMTOMA! Ova stvar je mala ali odaje
Koronavirus / Ilustarcija, Foto: EPA/JAMES ROSS

NEVEROVATNO

AMERIČKI VODEĆI NAUČNICI OTKRILI KAKO DA PREPOZNATE ZARAŽENOG KORONOM BEZ SIMTOMA! Ova stvar je mala ali odaje

Kod mladih koji nemaju tipične simptome zaraze korona virusom javljaju se neke promene na koje treba obratiti pažnju...

Objavljeno:

Kliničke manifestacije Kovida-19 u poslednje vreme su sve manje izražene ili u potpunosti odsutne kod dece i adolescenata. Ove osobe zaražene koronom nazivamo asimptomatskim slučajevima.

Za razliku od uobičajenih simptoma - temperature, kašlja, groznice, gubitka čula mirisa i ukusa, ovi inficirani gotovo da nemaju znakove bolesti. Makar ne uočljive na prvi pogled.

Američka studija bavila se slučajem tri mlada pacijenta sa lezijama sličnim promrzlinama u kojima je dijagnostikovana teška infekcija korona virusom (SARS-CoV-2). Dvoje od njih troje nije imalo druge simptome, ali su bili prenosioci zaraze.

Lezije (promene) na koži, kao što su eritematozni osip, urtikarija i vezikule nalik na vodene kozice, prijavljene su u 18 (20,4%) od 88 pacijenata obolelih od kovid-19 u jednoj prethodnoj studiji.

Ovi simptomi su se razvili na početku infekcije koronom ili tokom boravka u bolnici i nisu imali veze sa težinom kliničke slike.

U slučaju gore spomenuta tri mlada pacijenta, lezije su zahvatale ekstremitete, posebno stopala. Prvo su se javljale u vidu ljubičastih mrlja koje su polako prelazile u purpurne lezije, a zatim u plikove i ulceronekrotične lezije, da bi se konačno potpuno vratile u "normalno" stanje. Opekotine i svrab su takođe bile neke od promena na koži.

Kod 14-godišnjeg dečaka zaraženog koronom na nogama su se javili čirevi. Promene su nestale u narednih 7 dana.

Zaključak naučnika jeste da se kod mladih koji nemaju tipične simptome infekcije korona virusom u nemalom broju slučajeva javljaju promene na koži, ali svakako ovo je teorija koju treba detaljnije ispitati.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.